Okul öncesi dönem çocukların bellek becerilerinin problem çözme becerilerine etkisinin incelenmesi
Examination of the effects of pre-school children's memory skills on problem solving skills
- Tez No: 659618
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU ÖZYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bellek, Çalışma Belleği, Problem Çözme, Problem Çözme Becerileri, Okul Öncesi Dönem, Memory, Working Memory, Problem Solving, Problem Solving Skills, Preschool Period
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada, okul öncesi dönem çocuklarda çalışma belleği ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubunu, okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 36 kız ve 64 erkek olmak üzere 100 çocuk oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Problem Çözme Becerileri Ölçeği (PÇBÖ) ve Okul öncesi Çocuklar için Bellek Bataryası alt ölçeklerinden Fonolojik Bellek Ölçeği ile Görsel Mekansal Bellek Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde değişkenlerin normallik dağılımı dikkate alınmış, buna göre bağımsız örneklem t Testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis H Testi ve Spearman Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır. Sonuç olarak; çocukların Fonolojik Bellek Ölçeği puanlarının yaşa göre farklılık gösterdiği, yaşı büyük olan çocukların Fonolojik Bellek Ölçeği puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Çocukların Görsel Mekansal Bellek Ölçeği puanlarının çocukların yaşı, doğum sırası, babalarının öğrenim durumu ve mesleğine göre farklılık gösterdiği; yaşı büyük olan, ikinci sırada veya daha sonra doğan, baba öğrenim durumu yüksek ve mesleği memur olan çocukların Görsel Mekânsal Bellek Ölçeği puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Çocukların PÇBÖ puanlarının yaşlara göre farklılık gösterdiği; yaşı büyük olan çocukların PÇBÖ puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Çocukları PÇBÖ ile Fonolojik Bellek Ölçeği puanları arasında anlamlı bir sonuç çıkmamışken PÇBÖ puanları ile Görsel Mekansal Bellek Ölçeği puanları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu; görsel mekansal bellek becerisi arttıkça problem çözme becerilerinin de arttığı veya görsel mekânsal bellek becerileri azaldıkça problem çözme becerilerinin de azaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the relationship between working memory and problem solving skills in preschool children. The working group consists of 100 preschool students (36 girls and 64 boys). In order to collect data Problem Solving Skills Scale (SPSS), Phonological Memory Scale and Visual Spatial Memory Scale, which are subscales of Memory Battery for Preschool Children, were used. For the analysis of the data, the normality distribution of the variables was taken into account. According to this, independent sample t test, analysis of one-way variance (ANOVA), Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis H Test and Spearman Brown Correlation Coefficient were used. As a result; It was found that children' Phonological Memory Scale scores differ according to age, and the older children' Phonological Memory Scale scores had higher. It was determined that Visual Spatial Memory Scale scores of children differ according to children's age, birth order, educational background and profession of their fathers. It was determined that the Visual Spatial Memory Scale scores were higher in children who were older, second or later born, whose father's education level was high, and whose profession was a civil servant. Children's SPSS scores differed by age. It was observed that older children had higher children's SPSS scores. There was a significant relationship between the SPSS scores of the children and their Visual Spatial Memory Scale. It was determined that problem solving skills increased as visual spatial memory skills increased, or problem solving skills decreased as visual spatial memory skills decreased.