Fen bilgisi öğretmen adaylarının yaratıcı düşünme becerisi üzerine mesleki bilgilerinin ve mesleki açıdan kullanma durumlarının tespiti
Determining pre-service science teachers' professional knowledge of creative thinking skill and their use of this skill in professional terms
- Tez No: 659652
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU KİRMAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Düşünme Becerisi, Mesleki Bilgi, Fen Bilgisi, Öğretmen Adayı, Creative Thinking Skill, Professional Knowledge, Science, Pre-Service Teachers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırma üçüncü sınıf fen bilgisi öğretmen adaylarının yaratıcı düşünme becerisi hakkındaki mesleki bilgilerinin ve yaratıcı düşünme becerisini mesleki açıdan kullanma durumlarının incelenmesini amaçlamaktadır. Araştırmanın amacı kapsamında, 1- üçüncü sınıf fen bilgisi öğretmen adaylarının yaratıcı düşünme becerisi üzerine mesleki bilgileri nasıldır? 2- üçüncü sınıf fen bilgisi öğretmen adaylarının mesleki açıdan yaratıcı düşünme becerisini kullanabilme durumları nasıldır? şeklinde iki alt araştırma sorusuna yanıt aranmaktadır. Araştırmaya, birinci alt araştırma sorusu kapsamında 139, ikinci alt araştırma sorusu kapsamında 28 üçüncü sınıf fen bilgisi öğretmen adayı gönüllü olarak katılmıştır. Araştırma alan taraması yöntemi ile yürütülmüştür. Araştırmanın birinci alt araştırma sorusu kapsamında yaratıcı düşünme becerisini mesleki tanıma testi ikinci alt araştırma sorusu kapsamında Görevlerden (Görev 1-2-3) den yararlanılmıştır. Test, beş adet açık uçlu sorudan oluşmaktadır ve sorular yaratıcı düşünme becerisine yönelik mesleki bilgi göstergeleri ele alınarak tasarlamıştır. Görevler ise REACT öğretim modeline göre ders planı tasarlama üzerinedir. Görevler fen bilgisi öğretmenliği mesleğine yönelik yaratıcı düşünme becerisi gelişim göstergelerinden“mesleki alana yönelik yeni düşünceler üretir, özgün materyaller tasarlar”göstergesine yönelik oluşturulmuştur. Testten elde edilen veriler için içerik analizinden yararlanılmıştır. Görevlerden ede edilen veriler doküman incelemesine tabi tutularak“Mesleki Alana Özgü Yaratıcılık Dereceleme Ölçeği”kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın birinci alt sorusu kapsamında üçüncü sınıf fen bilgisi öğretmen adaylarının çoğunluğunun yaratıcı düşünme becerisini tanımlayabildiği ve yaratıcı düşünen bireylerin özelliklerini sıralayabildikleri, öğrencilerinin yaratıcı düşünme becerisini kazandırabilecekleri bir etkinlik tasarlayamadıkları, öğrencilerinin yaratıcı düşünme becerisini ölçebilecekleri bir ölçme aracı tasarlayamadıkları, yaratıcı düşünme becerisini ölçtükten sonra elde ettikleri ölçme sonuçlarını nasıl değerlendireceklerine yönelik mesleki bilgilerinin olmadığı tespit edilmiştir. Araştırmanın ikinci alt sorusu kapsamında ise üçüncü sınıf fen bilgisi öğretmen adaylarının çoğunluğunun, verilen görevler ve görevlere yönelik kazanımlar çerçevesinde mesleki açıdan, akıcılık ve açımlayıcılık boyutuna yönelik puan aldıkları, esneklik ve özgünlük boyutuna yönelik puan almadıkları tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına dayanarak fen bilgisi eğitimcilerine, fen bilgisi öğretmen adaylarının öğrencilerinin yaratıcı düşünme becerisini kazandırabilecekleri mesleki bilgi süreçlerini içeren ve mesleki açıdan bu beceriyi kullanmalarını sağlayacak öğrenme ortamlarını düzenlemeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study seeks to reveal third grade pre-service science teachers' professional knowledge of creative thinking skill and their use of this skill in professional terms. To this end, this study attempts to answer the following two sub-questions: 1- What is the status regarding pre-service science teachers' professional knowledge of creative thinking skill? 2- What is the status regarding pre-service science teachers' use of creative thinking skill in professional terms? For the first question, there are 139 voluntary participants whereas this number is 28 for the second question. This is a survey study. The study employed professional knowledge of creative thinking skill test for the first question whereas certain tasks were used (Task 1-2-3) for the second question. The test contains five open-ended questions, and these questions were designed taking into account professional knowledge indicators. The tasks are about designing course plans based on REACT teaching model. The tasks were formed with regard to the indicator“they create new professional ideas and design authentic materials”, which is one of indicators regarding creative thinking skills development in science education. Content analysis was performed on the data obtained from the test whereas document analysis was made on the data obtained from the tasks. The data obtained from the tasks were also analyzed via“Professional Creativity Assessment Scale”. The data for the first sub-question revealed that most of the third grade preservice science teachers were able to define creative thinking skill and list the characteristics of a creative thinker; however, they were not able to design an activity to make students acquire creative thinking skill and an assessment tool to measure students' creative thinking skills, and they did not have the professional knowledge of how to assess the measurement results regarding students' creative thinking skills. The data for the second sub-question revealed that most of the third grade pre-service science teachers received scores for fluency and explanatoriness while they were not able to receive scores from the aspects of flexibility and originality within the scope of the assigned tasks and acquisitions that are expected to be attained from these tasks. Based on the results, it is recommended that educators of science teachers should design learning environments that will equip pre-service science teachers with creative thinking skill as well as allowing them to use it.