TFRS 15 müşteri sözleşmelerinden hasılat standardının hizmet sektöründeki işletmeler üzerinde uygulanması
Application of the revenue standard from customer contracts of TFRS 15 on enterprises in the service industry
- Tez No: 659840
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hasılat, UFRS 15, Gelir, Hizmet, Otelcilik, Yazılım, Revenue, IFRS 15, Service, Hospitality, Software
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Geçmişten günümüze gelişen teknoloji sayesinde ülkeler arasında ekonomik açıdan sınırlar büyük ölçüde kaldırılmış ve yatırımcılar için de dünya çapında geniş bir yatırım portföyü oluşmuştur. Finansal açıdan ortak bir dile ihtiyaç duyulmuş ve bu ihtiyaç nedeniyle Uluslararası Muhasebe Standartları ile Uluslararası Finansal Raporlama Standartları oluşturulmuştur. Türkiye bu standartları TMS ve TFRS olarak uygulamaya başlamıştır. İşletmelerin raporladıkları en önemli bilgilerden biri, faaliyetleri sonucunda elde ettikleri hasılatlarıdır. Hasılatın izlenmesine yönelik ilk standart olarak TMS 18 Hasılat Standardı yayınlanmış fakat zamanla birlikte değişen ihtiyaçlar karşısında yetersiz kalmıştır. Bu sebeple daha sonra TFRS 15 Müşteri Sözleşmelerinden Hasılat Standardı yayınlanmıştır. Bu çalışmada, hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin TFRS 15 kapsamında hasılatlarının muhasebeleştirilmesi işlemleri Otelcilik ve Yazılım sektöründen ayrı örneklerle gösterilecektir. Vergi Usul Kanunu ile karşılaştırılarak farklılıklar değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Economic borders between countries have been removed to a great extent and a wide investment portfolio has been created for investors around the world from past to present thanks to the technology. There was a need for a financially common language and due to this need, International Accounting Standards and International Financial Reporting Standards were created. Turkey has started to implement these standards as IAS and IFRS. One of the most important information that companies/businesses report is their revenues from their activities. TMS 18 Revenue Standard was published as the first standard for monitoring revenue, but it was insufficient in the face of changing needs over time. For this reason, TFRS 15 Revenue Standard from Customer Contracts was published later. In this study, the accounting of revenues of companies operating in the service sector within the scope of TFRS 15 will be illustrated with separate examples from the Hotel Management and Software sector. Differences will be evaluated by comparing with the Tax Procedure Law.