Impact of foreign direct investment on poverty reduction in Afghanistan
Doğrudan yabancı yatırımın Afganistanda yoksulluğun azaltılması üzerinde etkileri
  1. Tez No: 660410
  2. Yazar: SHAH WALI DOST
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR DEVELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: yoksulluğun azaltılması, doğrudan yabancı yatırım, VAR modeli, İşsizlik, GSYİH
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
2003-2018 dönemine ait bu ampirik ve analitik çalışma, VAR modelini (1980) uygulayarak doğrudan yabancı yatırımın Afganistan'daki yoksulluğun azaltılması üzerindeki etkisini tahmin etmekte ve değerlendirmektedir.Ekonomik büyüme bağımlı (öngörülen) değişken olarak, doğrudan yabancı yatırım ve istihdamın ise bağımsız (öngörücü) değişken olarak modelde çalıştırılır. Son olarak, bu ampirik sonuç 2003-2018 arasındaki 15 yıllık dönemde Afgani-stan'daki yoksulluğun azaltılması üzerinde doğrudan yabancı yatırımın önemli bir etkisinin olmadığını göstermektedir. Dürtü yanıt GSYİH artarsa, istihdamın önümüzdeki ilk yıl için de artacağını gösterse de, sonuç anlamsız olduğu için yine de herhangi bir yorum yapılamaz. Afghanistan'da iç savaşın varlığından dolayı elimizde daha fazla veri bulunmadığından 15 yıllık gözlem zorunludur, bu nedenle VAR modeli mükemmel sonucu gösteremez.
Özet (Çeviri)
This empirical and analytical study for the period of 2003-2018 estimates and considers the impact of foreign direct investment on poverty reduction of Afghanistan by applying the VAR model (1980). The model is run by having the dependent (pre-dicted) variable of economic growth and independent (predictors) variable of foreign direct investment and employment. Finally, this empirical result shows that foreign direct investment does not have any significant effects on the poverty reduction of Afghanistan for the 15 years term from 2003-2018. Although the impulse response shows that if GDP increases the Employment will be also increasing for the first coming year but still, we cannot conclude any comment because of insignificance result. Because of existence of internal war in Afghanistan there are no more data available so taking 15 years observation is compulsory order so as a result the VAR model cannot shows the completed result. Keyword: Poverty reduction, FDI, VAR model, Unemployment, GDP