Adheziv kapsülitte ağrı şiddeti, fonksiyonel kısıtlılık ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Assessment of pain severity, functional limitation and quality of life in adhesive capsulitis
  1. Tez No: 661299
  2. Yazar: EBRU ALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELEK GÜNEŞ YAVUZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Adheziv Kapsülit, Ağrı Şiddeti, Fonksiyonel Kısıtlılık, Yaşam Kalitesi, Adhesive Capsulitis, Pain Severity, Functional Restriction, Quality of Life
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Adheziv kapsülit, ağrı ile başlayan ve giderek omuz ekleminin bütün yönlere olan hareketlerinde kısıtlılığa yol açarak yaşam kalitesini olumsuz etkileyen klinik bir durumdur. Neden olduğu aktivite kısıtlılığı tutulan taraf ve hasta özelliklerine göre farklılık gösterebilmektedir. Bu çalışmanın amacı primer adheziv kapsülitte ağrı şiddeti, fonksiyonel kısıtlılık ve yaşam kalitesini değerlendirmek, tutulan tarafa göre karşılaştırmalar yapmaktır. Çalışmaya; Haziran 2019- Kasım 2019 tarihleri arasında, İstanbul ili Özel RTM Kliniği'nde, yaş ortalaması (47,6) olan 26-71 yaşları arasında, 36 kadın, 24 erkek, 34 dominant taraf tutulumu olan, 26 dominant olmayan taraf tutulumu olan toplamda 60 hasta dahil edilmiştir. Değerlendirmeler öncesinde katılımcıların sosyodemografik bilgileri kaydedilmiştir. Çalışmamızda bireylerin ağrı ve kısıtlılıklarını değerlendirmek için ''Omuz Ağrı ve Disabilite İndeksi (OADİ)'', kol-omuz zorluk derecelerinin değerlendirilmesi için ''Kol Omuz ve El Sorunları Anketi (DASH)'', yaşam kalitesinin değerlendirilmesi için ''Yaşam kalitesi Değerlendirme Skalası (SF36)'' kullanıldı. Omuz eklem hareket açıklıkları gonyometrik ölçüm yöntemi ile değerlendirildi. Sonuç olarak bu çalışmada dominant tarafı etkilenen bireylerin ağrı (p:0,714), fonksiyonel kısıtlılık (p:0,864) ve yaşam kalitesi (p:0,893), dominant olmayan tarafı etkilenen bireylerle karşılaştırıldığında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Adhesive capsulitis is a clinical condition that starts with pain and gradually affects the movement of the shoulder joint in all directions, affecting the quality of life negatively. The activity limitation that it causes may vary according to the side and the patient characteristics involved. The aim of this study is to evaluate the severity of pain, functional limitation and quality of life in primary adhesive capsulitis and to make comparisons according to the involved side. 60 patients in toplam were involved in the study between June 2019 and November 2019 at the private clinic RTM in Istanbul, among them were people between the ages of 26-71, comprising 36 women, 24 men, 34 having dominant side involvement and 26 with a non-dominant side involvement with an age average of 47.6. The socio demographic data of the participants were recorded before the evaluations. In our study, 'Shoulder Pain and Disability Index (OADI), was used to evaluate the pain and limitations of individuals, Arm Shoulder and Hand Problems Questionnaire (DASH) was used to evaluate the degree of difficulty in arm and shoulder. Scale (SF36) was used to evaluate the life quality. The range of motion of the shoulder joints was evaluated by goniometric measurement method. As a result the pain, functional limitation and the quality of life of the participants affected by the dominant side were not found significant when compared with those who were affected by the non-dominant side.