Homojen olmayan legendra denklemi için sabit uçlu sınır değer problemi
Краевая задача с закрепленными концами для неоднородного уравнения лежандра
  1. Tez No: 661313
  2. Yazar: AZEM ŞAYIMBEKOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AVIT ASANOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Green's function, Legendre equation, linear integral Fredholm equations of the second, third kind
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Modern matematik ve teknolojinin birçok alanında, özellikle fiziksel ve matematiksel problemlerin çözümünde özel fonksiyonlarla karşılaşılmaktadır. Özel fonksiyonlar temel fonksiyonlarla ifade edilmeyen fonksiyonlar olarak seri ya da integral şeklinde ifade edilir. Özel fonksiyonların içinde Legendra fonksiyonu, özellikle dalga yayılımı ve elektromanyetik dalgaların çözümünde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yüksek lisans tezinde, homojen olmayan Legendra denklemleri için sabit uçlu sınır problemi ele alınmıştır. Sinir değeri problemi, Green fonksiyonu ve dönüştürme yöntemi kullanılarak Fredholm doğrusal integral denkleminin ikinci veya üçüncü türüne indirgenmiştir. Belirli bir durumda sınır değer problemini çözmek için bir formül elde edilir
Özet (Çeviri)
In many areas of modern mathematics and technology, especially in solving physical and mathematical problems, special functions are encountered. Special functions are expressed in series or integrals as functions that cannot be expressed as elementary functions. Among special functions, the Legendra function is widely used, especially in wave propagation and solution of electromagnetic waves. In this master thesis, the problem of fixed-ended neural for non-homogeneous Legendra equations is discussed. The boundary value problem has been reduced to the second or third type of Fredholm's linear integral equation by using Green's function and transformation method. A formula is obtained to solve the boundary value problem in a particular situation.