Kitosan nanopartiküllerinin kalsiyum silikat içerikli kök kanal dolgu materyallerinin kök kanalına bağlanma dayanımı ve smear tabakasının uzaklaştırılması üzerine etkisinin incelenmesi
Evaluation of the effect of chitosan nanoparticles on the push-OUT bond strength of calcium-silicate based cements and the removal of smear layer
  1. Tez No: 661655
  2. Yazar: MINA SHAHMARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HESNA SAZAK ÖVEÇOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kitosan, nanopartiküller, smear tabakası, push-out bağlanma dayanımı, kalsiyum silikat simanlar, Chitosan, nanoparticles, smear layer, push-out bond strength, calcium silicate cements
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kitosan nanopartiküllerinin ve %17 EDTA'nın iki farklı kalsiyum silikat içeriklisimanın (MTA Plus ve Biodentine) kök kanalına“push-out”bağlanma dayanımı ve smear tabakasının uzaklaştırılması üzerine etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 46 adet tek köklü üst insan kanin dişi kullanılmıştır. Dişlerin kuronları uzaklaştırıldıktan sonra, kök kanalları ProTaper Next döner eğeleri ile X3'e kadar genişletilmiştir. 40 adet dişten 1 mm kalınlığında olmak üzere 2şer adet, toplam 80 adet kesit alınmıştır. Daha sonra alınan kesitler, uygulanan final şelasyon solüsyonu ve silikat esaslı simana göre 4 farklı gruba ayrılmıştır(n=20): Grup Ⅰ: kitosan nanopartikülleri-MTA, Grup Ⅱ: kitosan nanopartikülleri-Biodentine, Grup Ⅲ: EDTA-MTA ve Grup Ⅳ: EDTA-Biodentine olacak şekilde gruplandırılmıştır. Push-out bağlanma dayanımı değerleri universal test cihazı kullanılarak ölçümlenmiştir. Smear tabakasının uzaklaştırılmasını değerlendirmek için, örneklerin yıkama işleminden sonra SEM analizi yapılmıştır. Bulgular: Elde edilen bulgulara göre; kitosan nanopartikülleri grubunun ortalama bağlanma dayanımı değeri EDTA grubuna göre daha yüksekti, ancak iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p = 0,132> 0,05). MTA ile Biodentine grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p 0,05). Sonuçlar: Kitosan nanopartiküllerinin smear tabakasının uzaklaştırılmasında alternatif bir şelasyon ajanı olarak kullanılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of chitosan nanoparticles and 17% EDTA on the push-out bond strength of two different calcium silicate based cements (MTA Plus ve Biodentine) and the removal of smear layer. Materials and Methods: A total of 46 single-rooted human maxillary canines were decoronated and shaped with ProTaper Next rotary files up to size X3. 40 tooth were sectioned transversally into two sections of 1 mm thick. Following this, 80 slices were randomly divided into 4 groups based on the final irrigant and the calcium silicate cement used (n = 20): Group Ⅰ: chitosan nanoparticles-MTA, Group Ⅱ: chitosan nanoparticlesBiodentine, Group Ⅲ: EDTA-MTA, Group Ⅳ: EDTA-Biodentine. The push-out bond strengths were measured using a Universal testing machine after 7 days of storage. The SEM analysis was done for the remaining 6 teeth after irrigation protocol to evaluate the smear layer removal. Results: According to the bond strength results, the mean value for chitosan nanoparticles when compared to EDTA was higher, but there was no statistically significant difference between the two groups (p=0,132 > 0,05). Statistically significant differences were observed between Biodentine and MTA (p 0.05). Conclusion: The use of chitosan nanoparticles as an alternative chelating agent for smear layer removal seems promising.