Angiopoietin-like protein 3 (ANGPTL 3)'ün ve metabolik sendromun, benign prostat hiperplazisi(BPH)'ne bağlı gelişen alt üriner sistem semptomları, üroflovmetrik değişikliklerle ilişkilerinin ve BPH'nın medikal tedavisinin erken dönem sonuçlarını öngörmedeki değerlerinin araştırılması
Investigation of the relationship betweenangiopoietin-like protein 3 (ANGPTL 3) and metabolic syndrome with lower urinary system symptoms and uroflowmetric changes due to benign prostate hyperplasia and the predictive value of medical treatment of bph in the early period
- Tez No: 661804
- Danışmanlar: PROF. DR. EŞREF OĞUZ GÜVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Prostat, Angiopoitein like protein 3, Metabolik sendrom, Benign prostat hiperplazisi, Prostate, Angiopoitin-like protein 3, Metabolic syndrome, Benign Prostate Hyperplasia
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, Angiopoietin-like protein 3 (ANGPTL 3)'ün veMetabolik sendromun, Benign prostat hiperplazisi(BPH)'ne bağlı gelişen alt üriner sistem semptomları,üroflovmetrik değişikliklerle ilişkilerinin ve BPH'nın medikal tedavisinin erken dönem sonuçlarını öngörmedeki değerlerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Prospektif klinik bir çalışma olarak tasarlanan çalışmamıza Temmuz 2020 ile Aralık 2020 tarihleri arasında üroloji kliniğimizde alt üriner sistem semptomları ile başvuran ve BPH'a yönelik aktif olarak herhangi bir medikal tedavi almayan 184 gönüllü hasta dahil edildi. Hastalarımızın fizik muayene bulguları,üroflovmetri sonuçları,Uluslararası prostat semptom skoru(IPSS) ve Uluslararası erektil fonksiyon indeksi(IIEF), Beck depresyon testi, Aşırı aktif mesane sorgulama formu(OAB-V8), Üriner ultrasonografi(USG), rutin kan parametreleri, Angiopoitein like protein 3 (ANGPTL 3) markerı çalışıldı. Bu marker literatürde BPH hasta grubunda daha önce hiç araştırılmamış olması sebebi ile belirli bir cut off değeri mevcut değildi. Bu sebeple tüm hastaların ANGPTL 3 değerleri arasından median değeri bulup bu değerin üstünde ve altında kalanlar olacak şekilde iki grup oluşturmayı amaçladık.Markerın median değeri 0,61 µg/ml saptandı. Bu değerin altında kalanlar(Grup 1) ve üstünde kalanlar(Grup 2) olacak şekilde 2 grup oluşturuldu. Çalışmada kullanılan bütün parametreler gruplar arasında karşılaştırıldı. Çalışmamıza dahil edilenhastalar National Cholesterol Education Program/Adult Treatment Panel (NCEP/ATP) III göre tanımlanan kriterler dahilinde Metabolik Sendrom(Mets) tanısı açısından değerlendirildi. Mets tanısı olanlar(Grup 3) ve Mets tanısı olmayanlar(Grup 4) şeklinde iki grup oluşturuldu. Çalışmada kullanılan bütün parametreler gruplar arasında karşılaştırıldı. Hastalarımıza endikasyonlar dahilinde medikal tedavi başlandı. Medikal tedavi sonrası kontrol amaçlı polikliniğimize yeniden çağrılan hastaların IPSS, üroflovmetri tetkikleri yinelendi. ANGPTL 3 değerine göre ve Mets tanısına göre gruplandırılan hastaların tedavi öncesi ve tedavi sonrası verileri karşılaştırıldı. Bulgular:Gruplar arası ortalama IPSS Grup 1'de 20,35±2,75 iken, Grup2'de 23,37±2,24 idi.Gruplar arasında olarak anlamlı fark saptandı(p0.05) Gruplar arası ortalama IPSS Grup 3'de 21,80±2,85 iken, Grup 4'de 21,59±2,94 idi.Gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı(p=0,684).Hastaların ortalama IIEF skoru Grup 3'de 15,85±5,91 iken Grup 4'de 16,54±6,50 dir. Gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı(p=0,548). Hastaların ortalama Grup 3'de Qmax 12,62±6,81 ml/sn, Qort 6,59±3,53 ml/sn, Grup 4'de Qmax 13,29±6,24 ml/sn, Qort 6,48±3,68 ml/sn izlendi.Gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı(p=0,334 ve p=0,443). Hastaların ortalama post voiding rezidü(PVR) değeri Grup 3' de 70,51±23,27 ml, Grup 4 'de 75,05±23,94 ml idi. Gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı(p=0,101). Hastaların ortalama prostat hacmi Grup 3'de 52,26±23,73 cc, Grup 4'de 53,45±26 cc idi. Gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı(p=0,797).Grup 3 hastalarında % 53,2( n=44) median lob varlığı izlenirken, Grup 4 hastalarında %54,3(n=41) oranında median lob izlendi. Gruplar arasında i anlamlı fark saptanmadı(p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda ANGPTL 3 değeri 0,61 µg/ml üzerinde olan hastalarımızda IPSS değerini anlamlı olarak daha yüksek izledik. Üroflovmetri sonuçlarında ise Qmax ve Qort değerleri anlamlı derecede daha düşük, rezidü idrar miktarını anlamlı derecede daha yüksek saptadık. ANGPTL 3 değeri yüksek olan hastalarımızda prostat hacmini ve median lob varlığını oranının diğer gruba göre daha yükseksaptadık. ANGPTL 3 değeri yüksek olan grupta BPH'nın medikal tedavisinin diğer gruba göre daha başarısız olduğunu izledik. Çalışmamızda toplam 158 hastanın kan lipit profili ve biyokimya parametreleri çalışıldı. 77 hastaya Mets tanısı koyduk. Üroloji Polikliniklerine başvuran Mets hasta oranını %48 olarak saptadık. Bu oranın normal popülasyonda görülen Mets prevelansından fazla olduğunu izlesek dahi gruplar arasında prostat hacmi, IPSS, üroflovmetri sonuçları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark saptayamadık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTİGATİON OF THE RELATIONSHIP BETWEENANGIOPOIETİN-LIKE PROTEIN 3 (ANGPTL 3) AND METABOLIC SYNDROME WİTH LOWER URINARY SYSTEM SYMPTOMS AND UROFLOWMETRIC CHANGES DUE TO BENIGN PROSTATE HYPERPLASIA AND THE PREDICTIVE VALUE OF MEDICAL TREATMENT OF BPH IN THE EARLY PERIOD PURPOSE: The aim of our study is to investigate the relationship between Angiopoietin-like protein 3 (ANGPTL 3) and Metabolic syndrome with lower urinary system symptoms and uroflowmetric changes due to Benign prostate hyperplasia (BPH) and the values of BPH in predicting early results of medical treatment. MATERIAL AND METHODS: Our study which was designed as a prospective clinical study, included 184 voluntary patients who presented with lower urinary tract symptoms in our urology clinic between July 2020 and December 2020 and did not actively receive any medical treatment for BPH. Physical examination findings, uroflowmetric results, International Prostate Symptom Score(IPSS), Index of International erectile function (IIEF) questionnaires, Beck depression test, Overactive bladder questionnare valid(OAB-V8), Urinary ultrasonography(USG), routine blood parameters and Angiopoitein like protein 3 (ANGPTL 3) marker were studied. This marker has never been investigated in the BPH patient group in the literature, there was no specific cut off value. For this reason, we aimed to create two groups, including the median value of ANGPTL 3 values of all patients and those above and below this value. The median value of the marker was determined.It was 0,61ng/ml. Two groups were formed as below this value (Group 1) and above (Group 2). All parameters used in the study were compared between groups. Patients participating in our study were evaluated in terms of the diagnosis of Metabolic syndrome(Mets) within the criteria defined according to the National Cholesterol Education Program / Adult Treatment Panel (NCEP / ATP) III. Two groups were formed as those with a diagnosis of Mets (Group 3) and those without a diagnosis of Mets(Group 4). All parameters used in the study were compared between groups. Medical treatment was initiated in our patients within the indications. IPSS and uroflowmetry tests of the patients who were called back to our clinic for control after medical treatment were repeated. The pre-treatment and post-treatment data of the patients grouped according to the ANGPTL 3 value and the diagnosis of Metswere compared. Results: The mean IPSS of Group 1 was 20,35 ± 2,75, and it was 23,37 ± 2i24 in Group2. A significant difference was found between the groups (p 0,05). The mean IPSS was was 21,80 ± 2,85 in Group 3, it was 21.59 ± 2.94 in Group 4. No significant difference was found between groups (p = 0.684). The mean IIEF score of the patients was 15,85 ± 5,91 in Group 3, it was 16,54 ± 6,50 in Group 4. There was no significant difference between the groups (p = 0.548). The Mean Qmax of the patients in Group 3 was 12,6 ±6.81 ml/sec, Qort 6,59±3,53 ml/sec, in Group 4 was Qmax 13,29±6,24 ml/sec, Qort 6,48± 3.68 ml/sec. There was no significant difference between the groups (p = 0.334 and p = 0.443). The average PVR value of the patients was 70.51 ± 23.27 ml in Group 3 and 75.05±23.94 ml in Group 4. No significant difference was found between the groups (p = 0.101). The mean prostate volume of the patients was 52,26 ± 23,73 cc in Group 3 and 53.45±26 cc in Group 4. There was no significant difference between the groups (p = 0.797). In group 3 patients, %53,2 (n = 44) were observed with the median lobe, while the median lobe was observed in %54,3 (n = 41) of the group 4 patients. There was no significant difference between the groups (p> 0.05). Conclusion: In our study, we observed a significantly higher IPSS value in our patients with ANGPTL 3 value above 0.61 µg / ml. In the uroflowmetry results, we found that Qmax and Qort were significantly lower and residual urine value were higher. We found that the rate of prostate volume and the presence of the median lobe was higher in patients with high ANGPTL 3 values compared to the other group. We observed that the medical treatment of BPH in the group with a high ANGPTL value of 3 was less successful than the other group. In our study, 158 voluntary patients were studied with blood lipid profile and biochemistry samples. We diagnosed withMetsin 77 patients. We found that the rate of patients with Mets who applied to Urology Polyclinics was %48. Although it was observed that this rate was more than the Mets prevalence in the normal population, we could not find a statistically significant difference between the groups in prostate volume, IPSS and uroflowmetry results.