Otel işletmelerinde kadınlara yönelik yıldırma davranışı üzerine nitel bir araştırma
A qualitative research on mobbing behavior against women in hotel businesses
- Tez No: 662657
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE GÜÇLÜ NERGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yıldırma, kadın çalışan, otel işletmeleri, nitel veri analizi, İstanbul, Mobbing, female employees, hotel businesses, qualitative data analysis, İstanbul
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Otel işletmelerinde, çalışanların yıldırma davranışına maruz kalmaları hizmet sunumlarını ve hizmetin kalitesini de etkileyen önemli bir sorun olarak kabul edilmektedir. Bu araştırma, otel işletmelerinde kadın çalışanların maruz kaldığı yıldırma davranışını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca araştırmada, yıldırmaya maruz kalan kadın çalışanların üstleri konumunda yer alan yönetici ve/veya şeflerinin görüşlerini de incelemek hedeflenmektedir. Bu amaç doğrultusunda, nitel araştırma yöntemi temel alınmıştır. Veri toplama tekniği olarak, derinlemesine görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Görüşme formları uzman görüşü alınarak düzenlenmiştir. Görüşmeler, İstanbul'da dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde görev yapan kadın çalışanlar ve bunların üstleri ile sınırlandırılmıştır. Araştırmada kartopu örnekleme tekniği kullanılmıştır. Görüşmeler ast-üst ilişkisi olan kişilere yapılmış olup, araştırmanın geçerli olabilmesi için ast çalışanın kadın olması esas alınmıştır. Görüşmeler otel işletmelerinde kadın çalışanın üstleri konumunda olan yönetici/ şeflerle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada 20 kadın çalışan ile 20 üst düzey yönetici/ şef olmak üzere 40 katılımcı ile görüşme yapılmıştır. Elde edilen verilerin incelenmesinde nitel veri analiz yöntemi Maxqda ile analiz gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, otel işletmelerinde kadın çalışanlar yıldırma kavramını psikolojik baskı, psikolojik şiddet ve zorbalık biçiminde tanımlarken, üstler ise yıldırma kavramına farklı anlamlar yüklemişlerdir.
Özet (Çeviri)
Mobbing on employees, which is considered a major problem effects the presentation and quality of service at hotel businesses. This research aims to evaluate the woman employees which are exposed to mobbing on hotel businesses.In addition, the research aims to examine the views of managers and / or supervisors who are in the position of superiors of female employees whic are exposed to mobbing. According to this purpose, qualitative data analysis was taken basis of this research. Depth technique was utilized as a data collection technique. Interview forms were arranged by taking an expert opinion. The interviews restricted by female employees' superiors, which are working in four and five stars hotel businesses in Istanbul. In this research, snowball sampling technique was used. In order for the effectual of the study, the interviews were made with the people with subordinate-superior relationship and the subordinate employee was taken as a woman. The interviews were fulfilled with the managers / chiefs, who are the superiors of the female employees in hotel businesses. 40 participants, including 20 female employees and 20 senior executives / chiefs, were interviewed in the study. In the analysis of the obtained data, qualitative data analysis was analyzed with Maxqda. According to the analysis results, female employees in hotel establishments define the concept of mobbing as psychological pressure, psychological violence and bullying, while superiors ascribe a different meanings to mobbing was seen.