Yabancı basın gözüyle sosyal medyada Türkiye algısı: 15 Temmuz öncesi ve sonrası
Through the eyes of international press Turkey's perception in social media: Before July 15 and afterwards
- Tez No: 662970
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEKİN İŞMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Algı, Algı Yönetimi, Medya, Askeri Müdahaleler, Yabancı Basın, Perception, Perception Management, Media, Military Interventions, Foreign Press
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Medyada tasarlanan her türlü haber toplumda algının şekillenmesine olanak tanımaktadır. Bir ülke hakkında farklı ülkelerdeki medyanın hazırladığı içerikler ise o ülke hakkında kamuoyunun fikir edinmesi açısından oldukça önemlidir. Yabancı basında yer alan Türkiye konulu haberler medyanın Türkiye'ye yaklaşımını yansıtabilmektedir. Bu doğrultuda çalışmada Türkiye'de ve dünyada yaşanan gelişmeler ve bu gelişmelerin Türkiye boyutunun yabancı basına yansımaları ve yansıtılan Türkiye algısı analiz edilmiştir. Yabancı basında yer alan Türkiye'de yaşanan olayların nasıl haberleştirildiği araştırılmış ve bu haberlerin Türkiye ile ilgili yaklaşımları ortaya konulmuştur. Yabancı basında yer alan Türkiye ile ilgili haberlerin, konusu, türü, yansıtılma şekli gibi belirlenen kategoriler doğrultusunda gazetelerin kamuoyunda nasıl bir algı oluşturmak istediği araştırılmıştır. Bu bağlamda Türkiye algısı temel alınarak yabancı basına yönelik içerik analizi yöntemi kullanılmış ve içerik çözümlemesinde kullanılan kodlama yönergesinin ölçme kabiliyetiyle sınırlı tutulmuştur. Yabancı basını temsilen Amerika'dan The New York Times, Almanya'dan Bild, İngiltere'den The Guardian ve Fransa'dan Le Monde gazeteleri seçilmiştir. Gazetelerin 2016 yılı içerisinde Twitter hesaplarından paylaşmış olduğu haberler değerlendirmeye alınmış ve 15 Temmuz 2016 öncesi ve sonrası paylaşmış olduğu haberler belirlenen kriterlere göre karşılaştırılmıştır. Yapılan analiz sonucunda gazetelerin Twitter hesaplarından Türkiye ile ilgili 746 haber paylaştığı ve 15 Temmuz Darbe Girişimi'nin gerçekleşmesinin ardından haber sayılarını arttırdığı gözlemlenmiştir. Elde edilen sayısal artış kodlama yönergesinde yer alan diğer kategorilerde de gözlemlenmiştir. Araştırmada nicel bulguların yanı sıra 2016 yılı içerisinde 12 ay boyunca örnekleme dahil gazetelerin paylaştığı haberlerden her ay sayısal oranlar dahilinde haberler seçilmiş ve nitel boyutu analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
All kinds of news designed by the media contribute to the configuration of the perception in society. The contents, prepared by a foreign media organization in a different country related to another country, are too significant for creating a public opinion about that country. The news about Turkey published in the foreign media may demonstrate the perspective on Turkey. The social developments in Turkey and the world, and foreign media projections to Turkey-dimension of the mentioned social progress, were analyzed. Besides, in this study, we researched how the foreign media desired to create a perception in the public opinion by the newscasts published in media relating to Turkey from the perspective of the particular categories such as subject, type, reflection method. The content analysis method for the news in the foreign media, regarding the Turkey perception, was performed based on their Turkey-perception. The performance was kept limited with the measurement capability of the coding guidelines used in the content analysis. In the study, The New York Times of the USA, Bild of Germany, The Guardian of the UK, and Le Monde of France were appointed to represent the foreign media. All news publications of newspapers shared from the Twitter accounts during 2016 were examined. The newscasts shared before & after July 15th, 2016, were compared according to the determined criteria. As a result of the analysis, the newspapers were observed to share 746 news about Turkey from their Twitter accounts. Also, we observed that the number of newscasts increased after the failed-coup on July 15th, 2016. The numerical increase was also observed in other categories in the coding directive. Besides the quantitative findings, newscasts were selected from the newspapers in numerical ratios, including the sampling for 12-months in 2016, and the qualitative analysis was performed in the research.