A case study on middle school students' visions of nature
Ortaokul öğrencilerinin doğa vizyonları üzerine bir vaka çalışması
  1. Tez No: 663096
  2. Yazar: CEREN BAŞER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELVAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Doğa İmgeleri, İnsan-Doğa İlişkisi, Dünya Görüşleri, Değerler, Çevre Eğitimi, Visions of Nature, Human-Nature Relationship, Worldviews, Values, Environmental Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaokul öğrencilerinin doğaya yönelik görüşleri, doğaya verdikleri değer ve nedenleri, insan ve doğa arasındaki ilişkiye yönelik görüşlerini kapsayacak şekilde doğa vizyonlarının incelenmesidir. Katılımcılar, şehir merkezinde yaşayan ortaokul öğrencilerinden amaçlı örneklem yöntemi kullanılarak seçilmiştir. Nitel vaka çalışması kullanılarak yapılan çalışmada veriler, yarı-yapılandırılmış görüşmelerin yanı sıra güdümlenmiş gerçeklik tekniği, çiz-ve-açıkla tekniği ve kart seçim aracı gibi destekleyici araçlarla 2019-2020 Bahar Dönemi'nde toplanmıştır. Veriler, 'Doğa Vizyonları' kuramsal çerçevesine dayanarak, içerik analizi yöntemi ile üç ana başlık altında analiz edilmiştir. Doğaya yönelik imajların incelendiği bulgularda öğrencilerin doğayı genellikle yeşillik alan ve ağaç ile ilişkilendirdikleri görülmüştür. Katılımcı öğrenciler doğayı akıllarında şehir yaşantısından, insan kalabalığından ve teknolojiden uzak bir yer olarak canlandırmışlardır. Öğrencilerin doğaya yönelik değerleri incelendiğinde bütün öğrencilerin doğayı önemli olarak algıladığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin büyük çoğunluğu doğanın öneminin nedenini araçsal değerler ile açıklarken, yalnızca bir kaç öğrenci doğanın önemini içsel değerlerden bahsederek sunmuştur. İnsan-doğa ilişkisine yönelik imajlar incelendiğinde ise öğrenciler, insan ve doğa arasında olması gereken ilişki ile ilgili kendi fikirlerini yansıtırken doğanın korunmasını vurgulayan Koruyucu (Steward) ve karşılıklı bağlılığı anlatan Ortak (Partner) tiplerini seçmişlerdir. Öte yandan, öğrencilerin diğer insanların doğa ile olan ilişkisine nasıl baktıkları incelendiğinde, öğrencilerin diğer insanları Kontrolcü/Efendi (Master) ve Umursamaz (Apathy) tipleriyle betimledikleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to investigate middle school students' visions of nature including images of nature, values of nature and images of human-nature relationship. Participants were selected from middle school students living in a city center in Turkey by using purposive sampling method. Using qualitative case study design, the data were obtained from the students through semi-structured interviews along with the supportive tools such as guided-imagery technique, draw-and-explain technique and card selection task in 2019-2020 Spring Semester. The data were analyzed by using content analysis method based on the umbrella-construct named visions of nature. The findings related to images of nature showed that the students associate nature with greenery and trees. The participants visualized nature as distanced from city life, away from crowd and technology. Considering the values of nature, the results showed that all of the students viewed nature as important. While majority of students provided some reasons reflecting indispensability of nature from an instrumental value, few of them mentioned intrinsic value of nature. Regarding the images of human-nature relationship, the students demonstrated Steward and Partner types indicating protection of nature and mutualistic interdependence between human and nature. Examining how the students view relationship of other people have with nature, it was found that they mostly depicted humans as showing Master and Apathy types.