Sleeve gastrektomili hastalarda preoperatif endoskopik değerlendirme sonuçlarının postoperatif morbidite ile olan ilişkisinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the relationship of preoperative endoscopic evaluation results with postoperative morbidity in patients with sleeve gastrectomy
  1. Tez No: 663140
  2. Yazar: HASAN EROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET DENİZ TİHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Laparoskopik Sleeve Gastrektomi, Üst GİS endoskopisi, Obesity, Laparoscopic Sleeve Gastrectomy, Upper GIS endoscopy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Obezite artık ülkemizde de ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir ve sıklığı da giderek artmaktadır. 2010'da TURDEP-II (Türkiye Diyabet, Obezite ve Hipertansiyon Epidemiyolojisi Araştırması-II) çalışması yapılmış, obezite prevalansı kadınlarda %44, erkeklerde %27 ve genel toplumda ise %35 bulunmuştur. Obeziteyle mücadele konusunda hem kilo vermede hem de verilen kilonun korunması açısından en etkili yöntem cerrahidir. ASMBS 2012'de LSG'yi primer bariatrik prosedür olarak kabul etmiştir ve bu prosedür 2010 sonrasında tüm dünyada yaygınlaşmıştır. ASMBS 2018 yılında BC prosedürleri arasında SG oranını %61,4 olarak açıklamıştır. Ancak diğer BC yöntemleri gibi bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Yine ASMBS'nin güncel verilerine göre kaçak, kanama ve striktür gelişme oranları sırasıyla %1,1, %1,8 ve %0,9'dur. LSG sonrasında GÖRH gelişme oranı %0-30 arasında verilmiştir. LSG planlanan hastalara operasyona uygunluk açısından birçok preoperatif değerlendirme yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de özefagus mide ve duodenumu değerlendirmek için yapılan üst gastrointestinal sistem (GİS) endoskopik inclemesidir. Çalışmamızın amacı; neredeyse bütün LSG planlanan hastalara yapılan ancak gerekliliği ve rutin uygulanması tartışma konusu olan üst GİS endoskopik incelemesinin gerekliliğini ve sonuçlarının postoperatif dönemdeki morbidite ve mortaliteyle olabilecek ilişkisini ortaya koymaktır. Gereç – Yöntem: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde 01.06.2016-31.12.2019 tarihleri arasında morbid obezite nedeniyle LSG ameliyatı yapılan hastalar retrospektif olarak incelendi. Hastaların bilgilerine hasta bilgi-işlem sistemi ve hasta dosyaları incelenerek ulaşıldı. Tüm hastaların yaş, cinsiyet, komorbid hastalıkları, operasyon öyküleri ve VKİ gibi demografik özellikleri ile preoperatif üst GİS endoskopi sonuçları ve patolojik inceleme sonuçları kaydedildi. Toplamda 315 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik verileri, hastanede yatış süreleri, ek hastalıkları, preoperatif dönemde yapılan üst GİS endoskopi ve alınan endoskopik biyopsi örneklerin incelenmesi ile elde edilen sonuçlar postoperatif morbidite ve mortalite verileriyle karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların demografik özellikleri incelendiğinde ortalama yaşın 37.97 yıl (20-63) olduğu görülmektedir. Çalışmaya katılan hastaların % 81.30'u kadın, % 18.70'i ise erkekti. Medyan BKİ düzeyi 43.90 kg/m2 idi. Çalışmamızda en sık gözlenen ilk beş postoperatif komplikasyon sırasıyla GÖR (%14.90), atelektazi (%8.90), karın ağrısı (%8.90), kaçak (%4.10) ve kanama (%4.10) olarak tespit edildi. Alkalen reflü tespit edilen hastalarda ve üst batın cerrahisi öyküsü olan hastalarda kaçak(p=0.031 ve p=0.047), KÖS gevşekliği tespit edillen hastalarda kanama (p=0.017), antral ülser tespit edilen hastalarda atelektazi (p=0.032), BMI oranının artmasıyla yara yeri enfeksiyonu (p=0.029), hiatal herni ve antral ülser tespit edilen hastalarda GÖRH görülme oranlarının (p=0.005 ve p=0.024) istatistiksel olarak anlamlı olarak arttığını gördük. Yine endoskopik bulgulardan antral ülser (p=0.001), alkalen reflü (p=0.005), hiatal herni olan hastalarda (p=0.021), histopatolojik olarak tespit edilen hp poztifiliği olan hastalarda (p=0.032) ve komorbid hastalk olarak HT ve astım öyküsü olan hastalarda (p=0.022 ve p=0.038) genel komplikasyon görülme riskini arttığını tespit ettik. Sonuç: BC planlanan hastalara rutin üst GİS endoskopisi yapılması konusunda henüz net bir konsensus oluşmamıştır. Ancak çalışmamızda görülmektedir ki, yapılan bazı çalışmaların aksine BC planlanan tüm hastalarda rutin üst GİS endoskopik incelemesi yapılmalıdır. Sonuçlar postoperatif dönemde karşılaşılabilecek morbiditeyle ilgili öngörü oluşturmaktadır ve uyarıcı niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Obesity has now become a serious public health problem in our country, and its frequency is gradually increasing.In 2010, the TURDEP - II (Turkey diabetes, obesity and hypertension Epidemiology Search-II) study was conducted, and the prevalence of obesity was found to be 44% in women, 27% in men and 35% in general society. Surgery is the most effective method in combating obesity in terms of both losing weight and maintaining the weight lost. In ASMBS 2012, LSG was accepted as the primary bariatric procedure and this procedure became widespread all over the world after 2010. ASMBS announced the rate of SG as 61.4% among BS procedures in 2018. However, some complications can occur like other BC methods. Again, according to the current data of ASMBS, the rates of leakage, bleeding and stricture development are 1.1%, 1.8% and 0.9%, respectively. The rate of GERD development after LSG was given between 0-30%. Many preoperative evaluations are performed for patients scheduled for LSG in terms of compliance with the operation. One of them is the upper gastrointestinal system (GIS) endoscopic examination to evaluate the esophagus, stomach and duodenum. The purpose of our study; To reveal the necessity of upper GIS endoscopic examination, which is applied to almost all patients planned for LSG, but the necessity of which is a subject of discussion, and the possible relationship of its results with postoperative morbidity and mortality. Materials and Methods: Patients who underwent LSG surgery due to morbid obesity in the General Surgery Clinic in Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital between 01.06.2016-31.12.2019 were retrospectively analyzed. The information of the patients was reached by examining the patient data processing system and patient files. Demographic findings such as age, gender, comorbid diseases, operation history and BMI, preoperative upper GIS endoscopy results and pathological examination results were recorded. A total of 315 patients were included in the study. Patients' demographic data, length of hospital stay, additional diseases, preoperative upper GIS endoscopy and endoscopic biopsy results were compared with postoperative morbidity data. Results: When the demographic characteristics of the patients participating in the study are examined, it is seen that the average age is 37.97 years (20-63). Of the patients participating in the study, 81.30% were women and 18.70% were men. Median BMI level was 43.90 kg / m2. The most common first five postoperative complications in our study were GER (14.90%), atelectasis (8.90%), abdominal pain (8.90%), leakage (4.10%), and bleeding (4.10%). We found that leakage, in patients with alkaline reflux and in patients with a history of upper abdominal surgery (p=0.031 and p=0.047), bleeding in patients with lower cardioesophageal sphincter laxity (p=0.017) atelectasis in patients with antral ulcers (p=0.032), wound site infection as the BMI rate increases (p = 0.029), hiatal hernia and antral ulcer the incidence of GERD (p=0.005 and p=0.024) increased statistically. We also found that patients with antral ulcer, alkaline reflux, hiatal hernia, histopathologically detected hp positivity and the presence of HT and asthma as a comorbid disease increase the risk of general complications. Conclusion: There is no clear consensus yet about performing routine upper GIS endoscopy in patients scheduled for bariatric surgery. However, it is seen in our study that, contrary to some studies, routine upper gis endoscopic examination should be performed in all patients planned to have bariatric surgery. The results are predictive of postoperative morbidity and are stimulating.