KOBİ işletmelerde tepe yöneticinin liderlik tarzının çalışanların yaratıcı davranışları üzerine etkisi
The impact of the leadership style of the top manager on the creative behavior of the employees in SME
  1. Tez No: 664334
  2. Yazar: ÖZGÜN ALKIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERT AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Endüstriyel Yaratıcılık, Liderlik, Creativity, Industrial Creativity, Leadership
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Yaratıcılık kavramı hayatın her alanında kendisini gösteren ve hayatın her alanına nüfuz eden bir kavram olarak görülmüştür. Bu bağlamda yaratıcılık bir organizasyon içerisinde ne kadar verimli kullanırsa organizasyon açısından o kadar olumlu sonuçlar verecektir. Organizasyon içerisindeki liderlerin yaklaşımları çalışanların verimini, yaratıcılığını arttırmaya yönelik olmalıdır. Bu tezin, birinci bölümünde liderlik kavramı, ikinci bölümünde yaratıcılık kavramı, üçüncü bölümde ise liderlik davranışlarının yaratıcılık üzerine etkileri, aralarındaki bağ ele alınmış literatür taramaları yapılmıştır. Araştırma bulguları bu işletmelerde algılanan örgütsel yaratıcılık, yaratıcı iklim ile dönüştürücü liderlik davranışları arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca araştırma bulguları bu işletmelerde çalışan ve yöneticilerin liderlik davranışları için değerlendirmelerinin belirli bir düzeyin üzerinde uyum içerisinde olduğunu, çalışan ve yöneticilerin yaratıcılığın tüm düzeylerine ilişkin algıları arasında anlamlı bir fark olmadığı, demografik değişkenlerin bu sonuçlar üzerinde bir etkisinin olmadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of creativity has been seen as a concept that manifests itself in all areas of life and permeates all areas of life. In this context, the more efficiently creativity is used within an organization, the more positive results it will give from the organization's point of view. The approaches of the leaders within the organization should be aimed at increasing the productivity and creativity of the employees. In the first part of this thesis,the concept of leadership, the concept of creativity in the second part, and in the third part, the effects of leadership behavior on creativity, the relationship between them were examined. Research findings have revealed a meaningful relationship between perceived organizational creativity, creative climate, and transformative leadership behaviors in these businesses. Furthermore, the research findings in leadership behaviour assessments for employees and managers of these enterprises are in harmony on a certain level, no significant difference between the perceptions of creativity of all levels of employees and managers on the results revealed that demographic variables did not have an impact.