Abdullah Hasib, İmruulkays Kaside-i Muallakasının şerhi (İstanbul 1316) transkripsiyon içerik ve metod açısından tahlili
Abdullah Hasib's Sherh-i İmruulkayes's al-Mu'allaqat (İstanbul 1316) and analyze in terms of transcription, contendand method
  1. Tez No: 664356
  2. Yazar: HASİBE ERGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SULA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Belagatı, Farûkî, Alasonyalı, Abdullah Hasib, İmruülkays, Muallaka, Arabic Language Adn Eloquence, Faruki, Abdullah Hasip, İmruülkays, al-Muallaqat
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Yaşadığı dönem eserlerinin ekseriyeti Batı kaynaklı oluşundan rahatsızlık duyan Abdullah Hasib Efendi Doğu kaynaklarına yönelmeyi amaç edinerek Arap şiirinin zirve isimlerinden İmruülkays'ın Muallaka kasîdesini şerh ederek dönemindeki edebiyat anlayışına sunmak istemiştir. Abdullah Hasib Efendi, eserin girişinde böyle bir çalışmayı kalame almadaki amacına dair bazı açıklamalar yaptıktan sonra kasîdenin şerhine başlamıştır. Metot olarak o döneme kadar görülen yöntemi takip ederek; şerh için ihtiyaç duyduğu yerlerde âyet, hadis-i şerif ve şiirlerden örnekler vermiştir. Bunun yanında anlamını kapalı gördüğü kelimelerin mânalarına dipnotlarda işaret ettiği gibi bazen sarf, nahiv yönünden izahlarda da bulunmuştur. Çalışma GİRİŞ'in haricinde üç bölüm ile EKLER kısmından oluşmaktadır. Birinci bölümde yazarın hayatı anlatılmış ve tespit edilen eserleri tanıtılmıştır. İkinci bölümde eser, içerik, yöntem, metot ve kaynak açısından tahlil edilmiştir. Üçüncü bölümde Abdullah Hasib Efendi'nin telif ettiği eserin transkripsiyonlu metnine yer verilmiştir Ekler kısmında müellif Abdullah Hasib'in dipnotlarda yer verdiklerinin yanında tarafımızdan anlaşılması güç görülen kelimelerden müteşekkil kelime sözlüğüne yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Abdullah Hasib who was uncomfortable with the works of his period which base on western philosophy, wanted to focus on Eastern sources. Therefore, he comment Al-Muallaqat of İmruulKayes, on of the top names of Arabic poetry. Abdullah Hasip explains his purpose in writing the book in the introduction part of the book. Then he begins to interpret the poem. Abdullah Hasip follows the method, used his time. He gives examples from verses, hadiths and poems where verneeded. Besides, when the meaning is closed, it explains with footnotes. Apart from the introduction, the study consists of three parts and appendix. In the first part, his life and Works are described. In the second part, the work has been analyzed in terms of content, method and method and source. Third part include transliteration of the Abdullah Hasib's work. In the appendix, there is a vocabulary dictionary composed of words determined by us besides what the author Abdullah Hasib has included in the footnotes.