Castelli 1 ve 2 indeksi, kardiometabolik indeks ve aterojenik indeksin böbrek hücreli tümörü olan hastalarda tümör boyutu ve derecesi ile ilişkisinin değerlendirilmesi
The relationship of castelli index 1 and 2, cardiometabolic index and aterogenic index with tumor size and grade in patients with renal cell tumor
  1. Tez No: 664607
  2. Yazar: VUSAL PRIVERDIYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ÖTÜNÇTEMUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek hücreli kanser, Fuhrman grade, Castelli I ve II indeksleri, Aterojenik indeks, Kardiyometabolik indeks, Renal cell cancer, Fuhrman grade, Castelli I and II indices, Atherogenic index, Cardiometabolic index
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Giriş: Böbrek hücreli tümör tanılı hastalarda Castelli 1 ve 2 indeksi, kardiometabolik indeks ve aterojenik indeks ile tümör boyutu ve nükleer derecesi arasındaki ilişki araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız T.C Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Üroloji kliniğinde, Ocak 2015-Ocak 2020 tarihleri arasında böbrek tümörü sebebiyle opere olan hastalara ait arşiv belgeleri ve uzun süreli klinik takip sonuçları kullanılarak gerçekleştirildi. Dahil edilme kriterlerini karşılayan hastaların operasyon sonrası böbrek patoloji raporlarında tümör boyutu ve nükleer derecesi incelendi. Ayrıca hastaların boy, kilo, bel çevresi ve kan laboratuar sonuçlarına göre Castelli 1 ve 2 indeksi, kardiometabolik indeks ve aterojenik indeks hesaplandı. Çalışmamız retrospektif olarak yapıldı ve araştırma materyalleri arşiv belgelerinden sağlandı. Bulgular: Çalışma Şubat 2021-Mart 2021 tarihleri arasında, 175 hasta üzerinde yapıldı. Hastalardan 59'sı (%33,7) kadın, 116'u (%66,2) erkek idi. Ortalama takip süresi 36,5 (1-72) ay olarak hesaplandı. Çap ölçümleri ortalaması 6,16±3,16 olarak saptanmıştır. Fuhrman Grade dağılımları incelendiğinde; %22,3'ü Grade 1, %28'i Grade 2, %29,1'i Grade 3 ve %20,6'sı Grade 4 olgular olarak bulunmuştur. Castelli I ortalaması 4,46±1,34 olarak saptanmıştır; düşük risk olguların %21,7'inde, orta risk %35,4'ünde ve yüksek risk ise %42,9 oranında görülmektedir. Castelli II ortalaması 2,79±1,17 olarak saptanmıştır; düşük risk olguların %80'ninde, orta risk %14,9'unda ve yüksek risk ise %5,1 oranında görülmektedir. Aterojenik İndeks ortalaması 0,46±0,23 olarak saptanmıştır; düşük risk olguların %6,3'ünde, orta risk %6,9'unda ve yüksek risk ise %86,9 oranında görülmektedir. Kardiyometabolik indeks ortalaması 1,87±1,67 olarak saptanmıştır. Sonuç: Fuhrman grade'e göre Castelli I ve II indeksleri, Aterojenik indeks ve Kardiyometabolik indeks ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Çap ölçümleri ile Castelli I ve II indeksleri, Aterojenik indeks ve Kardiyometabolik indeks ölçümleri arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Bu indekslerin yüksek olduğu hastalarda böbrek tümörü daha agresif seyredebileceğinden, bu hastaların yakın takip altına alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The relationship between the Castelli 1 and 2 index, cardiometabolic index and atherogenic index and tumor size and nuclear grade was investigated in patients diagnosed with renal cell tumor. Materials and Methods: Our study was conducted in T.C Health Sciences University Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital Urology Clinic, using archival documents and long-term clinical follow-up results of patients who were operated for kidney tumors between January 2015 and January 2020. Tumor size and nuclear grade were examined in the postoperative renal pathology reports of patients who met the inclusion criteria. In addition, Castelli 1 and 2 index, cardiometabolic index and atherogenic index were calculated according to height, weight, waist circumference and blood laboratory results of the patients. Our study was conducted retrospectively and research materials were obtained from archive documents. Results: The study was conducted between February 2021 and March 2021, on 175 patients. 59 of the patients (33.7%) were female and 116 (66.2%) were male. The average follow-up period was calculated as 36.5 (1-72) months. The mean diameter measurements were found to be 6.16 ± 3.16. When Fuhrman Grade distributions are examined; 22.3% were Grade 1, 28% Grade 2, 29.1% Grade 3 and 20.6% Grade 4 cases. The mean of Castelli I index was determined to be 4.46 ± 1.34; 21.7% of low risk cases, 35.4% of medium risk and 42.9% of high risk. The mean of Castelli II index was determined to be 2.79 ± 1.17; 80% of low risk cases, 14.9% of medium risk and 5.1% of high risk. The mean Atherogenic Index was determined to be 0.46 ± 0.23; 6.3% of low risk cases, 6.9% of medium risk and 86.9% of high risk. The mean cardiometabolic index was found to be 1.87 ± 1.67. Conclusion: According to Fuhrman grade, a statistically significant difference was found between Castelli I and II indexes, Atherogenic index and Cardiometabolic index measurements. A statistically significant positive correlation was found between diameter measurements and Castelli I and II indexes, Atherogenic index and Cardiometabolic index measurements. Since kidney tumors may progress more aggressively in patients with high indexes, these patients should be followed closely.