Doğuma hazırlık eğitimininin doğum şekli ve kadınların doğuma ilişkin görüşlerine etkisi
The effects of birth preparation education on delivery type and women's views about birth
- Tez No: 664633
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE KARAÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Bakım, doğum, doğuma hazırlık sınıfı, doğum öncesi bakım, ebelik, görüş, sezaryen doğum
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Doğuma hazırlık eğitimi kadınların doğuma ilişkin korku ve endişelerini azaltarak olumlu doğum deneyimi edinmelerini sağlayabilir ve vajinal doğum oranlarını artırabilir. Bu çalışma doğuma hazırlık eğitiminin kadınların doğum şekli ve doğum deneyimine etkisinin incelenmesi amacı ile yapılmıştır. Bu çalışma vaka-kontrol tasarımında, Mayıs 2019–Aralık 2020 tarihlerinde, Muğla Dalaman Devlet Hastanesinde doğum öncesi bakım hizmeti almak üzere bulunan kadınlar ile yürütülmüştür. Araştırma örneklemine gelişigüzel örnekleme yöntemi ile belirlenen 100 (Eğitim: 50 ve Kontrol: 50) kadın alınmıştır. Araştırma verileri Tanıtıcı Bilgi ve Doğum şekli ve Görüş Belirleme Formları ile toplanmıştır. Veriler tanımlayıcı istatistikler ki-kare testi, t-testi, yüzdeler arası fark, çoklu lojistik regresyon analizi kullanarak yapılmıştır. Çalışmada eğitim ve kontrol gruplarındaki kadınların istatistiksel olarak benzer şekilde vajinal doğum (%28,0 ve %46,0) yaptıkları (χ²= 3,475; p= 0,062) ve isteğe bağlı sezaryen oldukları (%13,9 ve %33,3; χ²= 3,375; p= 0,066) bulunmuştur. Katkıda bulunucu değişkenlerin etkisi sabit tutulduğunda, doğum öncesi eğitim sınıflarına katılmanın vajinal doğumları 1,8 kat artırdığı (OR=1,833; %95 CI= 0,724-4,641), ancak bu sonucun istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır (p> 0,05). Eğitim grubundaki kadınların kontrol grubuna göre daha fazla oranda (%12,0'ye karşı %0,0) psiko-sosyal destek alabildikleri ve bu farkların anlamlı olduğu belirlenmiştir (sırası ile t= 2,53, p< 0,05). Her iki gruptaki kadınların benzer şekilde anne-bebek etkileşimi (%26,0), anne sütü ile besleme/emzirme başarısı (%46,0), fiziksel rahatlık (%18,0), rahat hareket edebilme/çabuk ayağa kalma (%16,0), kontraksiyonlar ile baş edebilme/doğumu yönetebilme (%18,0) ve bebek bakımını yapabilme (%4,0) konularında olumlu deneyimleri bakımından benzer oldukları saptanmıştır. Diğer yandan yine her iki gruptaki kadınlar benzer şekilde fiziksel rahatsızlık (%66,0), emzirme başarısızlığı/sorun yaşama (%20,0), korku/endişe (%6,0), doğumda kontrol kaybı (%4,0) ve acil sezaryen (%4,0) ile ilgili olumsuz deneyim bildirmişlerdir. Bu çalışmada doğuma hazırlık sınıfının vajinal doğum artırmadığı, isteğe bağlı sezaryenleri azaltmadığı, psiko-sosyal destek alımını artırdığı ve fiziksel deneyimleri etkilemediği sonuçları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Prepartum training can help women to have a positive delivery experience by reducing their fears and concerns about childbirth and increase their vaginal delivery rates. This study was conducted to examine the effect of preparation for childbirth training on the delivery type and childbirth experience of women. In the case-control design, this study was conducted with women who were to receive antenatal care services at Muğla Dalaman State Hospital between May 2019 and December 2020. 100 women (Education: 50 and Control: 50) determined by random sampling method were included in the study sample. The research data were collected by Introductory Information, Method of Delivery and Opinion Formation. Data were made using descriptive statistics, chi-square test, t-test, difference between percentages, and multiple logistic regression analysis. In the study, it was found that women in the education and control groups had statistically similar vaginal delivery (28.0% and 46.0%) (χ²= 3.475; p= 0.062) and voluntary caesarean section (13.9% vs. 33.3%; χ²= 3.375; p= 0.066) rates. When the effect of contributing variables was kept constant, it was found that participation in prenatal education classes increased vaginal deliveries 1.8 times (OR= 1.833; 95% CI= 0.724-4.641), but this result was not statistically significant (p> 0.05).