Tıp eğitimcilerinin teknolojik pedagojik alan bilgilerinin incelenmesi
The evaluation of medical trainers' technological pedagogical field knowledge
  1. Tez No: 665873
  2. Yazar: DİDEM ARSLANTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHAL ÇUBUKÇU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tıp eğitimcisi, Tıp fakültesi öğrencisi, Teknolojik pedagojik alan bilgisi, Medical trainer, Medical student, Technological pedagogical field knowledge
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı tıp eğiticilerinin ve tıp fakültesinde okuyan öğrencil-erin teknolojik pedagojik alan bilgilerinin düzeylerini belirlemektir. Yöntem: Bu araştırma tarama modelinde dizayn edilmiştir. Araştırmada örneklem seçimi yapılmayacak olup, bir Tıp Fakültesinde görev yapan öğretim üyelerinin ve okuyan öğrencilerin tamamına ulaşılması hedeflenmiştir. Çalışma için literatüre dayalı olarak 42 maddelik 5' li likert tipinde soru formu oluşturuldu. Veriler, veri toplama aracının katılımcılara online (çevrimiçi) olarak google form aracılığıyla ulaştırılması yolu-yla elde edildi. Veri toplama aracının cevaplandırma süresi yaklaşık 10-15 da-kikasürmektedir. Demografik değişkenler gruplandırıldı, Veri toplama aracındaki mad-deler 5'li Likert sistemiyle puanlandırıldı. Katılımcıların demografik özelliklerini belirley-ici frekans (n) ve yüzde (%) değerleri çıkarılarak veritoplama aracının tüm boyut puanları için ortalama (X) ve standart sapma (SS) puanları hesaplandı. Katılımcıların teknolojik pedagojik alan bilgisi puanlarının; cinsiyet değişkenine gore farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için bağımsız grup t-testi; Bölüm ve Yaş grupları değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için ANOVA kullanıldı. İstatistiki anlamlılık düzeyi p≤0.05 kabul edildi. Bulgular: Teknolojik pedagojik alan bilgileri 6 alt alandan oluşmaktaydı bunlar teknoloji, içerik, pedagojik bilgi, pedagojik içerik, teknolojik pedagojik ve teknolojik içerikti. Erkek öğretim üyelerinin teknolojik bilgilerinin kadın öğretim üyelerinden daha fazla olduğu bulundu (p0.05). Sonuç ve Öneriler: Tıp fakültesi öğretim üyelerinin teknolojik pedagojik alan bilgilerinin değerlendirildiği bu çalışma birçok değişkenin teknolojik pedagojik alan bil-gisi ile ilişkili olduğu ortaya koymuştur. Mesleki kıdem içerik ve pedagojik içerik bilgisi ile ilişkilidir. Öğrenciler açısından yapılan literatür taramasında böyle bir çalışmaya rast-lanılmamış olması çalışmanın önemini arttırmaktadır. Öğrencilerin teknolojik pedagojik alan bilgileri temel ve klinik bilimlerde farklı değildir. .Bu öğretim üyelerinin hem temel hem de klinik branşlarda teknolojik pedagojik alan bilgisi açısından benzer olduğu sonu-cunu doğurmaktadır. Kıdemli olan öğretim üyelerinin tecrübelerinden yararlanmak için genç öğretim üyeleri ile bir araya getirmek ve hizmet içi eğitim şeklinde tecrübeye yöne-lik seminerler düzenlemek yararlı olur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the medical trainers' and medical students' technological pedagogical field knowledge levels. Method: This study is designed in screening model. A sample will not be select-ed in the study, it is aimed to reach all faculty members and students in a medical school. A 42 item and 5 point Likert type questionnaire based on literature was created. The data were obtained by delivering the data collection tool online by google form. Answering the data collection tool takes approximately 10 to 15 minutes. Demograph-ical variables were categorized, the items of the data collection tool were scored with 5 point Likert system. The mean (X) and standard deviation (SD) for all dimension scores of data collection tool were calculated using the decisive frequency (n) and percentile (%) values of demographic features of the participants. To determine whether the tech-nological pedagogical field knowledge scores changes according to gender variable, independent samples t test; according to department and age groups variables ANOVA were used. The statistical significance was accepted as p≤0.05. Results: Technological pedagogical field knowledge was made out of 6 subfield, which were technology, content, pedagogical knowledge, pedagogical content, techno-logical pedagogical and technological content. It was found that male faculty members' technological knowledge was more than female faculty members(p0.05). Pedagogical knowledge score differed between 17-19 age group and the others while for the other subfields there wasn't a difference according to age groups (p>0.05). Conclusion: This study evaluating the technological pedagogical field knowled-ges of faculty members of medical school revealed that many variables are related to technological and pedagogical field knowledge. Professional seniority is associated with content and pedagogical content knowledge. The fact that there wasn't any similar stu-dies for the students in the literature screening increases the importance of this study. The technological and pedagogical field knowledges of the students was not different in basic and clinical sciences. This leads to conclusion that the technological and peda-gogical field knowledges of the faculty members were similar in both basic and clinical branches. In order for the young faculty members to benefit from the senior faculty members' experience, it would be beneficial to bring them together and organize semi-nars for experience in the form of in-service training.