Histomorphometric and biochemical evaluation of the effects of different molecular weight hyaluronic acid on bone formation in rats
Hızlı üst çene genişletmesi uygulanan sıçanlarda farklı molekül ağırlıklarında hyaluronik asit preparatlarının kemik oluşumuna etkisinin histomorfometrik ve biyokimyasal olarak incelenmesi
  1. Tez No: 728499
  2. Yazar: ALİ GÖRDEAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİDEM NALBANTGİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hızlı üst çene genişletme, hyaluronik asit, hızlandırılmış kemik oluşumu, ortodontik nüks, kan serumu, sıçan, Rapid maxillary expansion, hyaluronic acid, accelerated bone formation, orthodontic relapse, blood plasma, rats
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çalışmamızın amacı, hızlı üst çene genişletmesi uygulanan sıçanların midpalatal sutur alanlarına enjekte edilen farklı moleküler ağırlığa sahip hyalüronik asidin uzun ve kısa dönemde kemik oluşumuna olan etkisinin histomorfometrik ve biyokimyasal olarak incelenmesidir. Bu çalışma ortalama ağırlıkları 360,31+/-52,2 gr olan 48 adet erkek Sprague-Dawley sıçanı üzerinde yürütülmüştür. Sıçanlar 3 gruba ayrılmıştır: kontrol (sadece serum fizyolojik), DMAHA (düşük moleküler ağırlıklı hyaluronik asit) ve YMAHA (yüksek moleküler ağırlıklı hyalüronik asit). Her grup için iki farklı zaman aralığı incelenmiştir: 10. ve 20. günler. Tüm gruplarda sıçanların üst çenesi paslanmaz çelik heliksli genişletme apareyi yardımıyla genişletilmiş ve 5. günde aparey çıkartılarak retansiyon apareyi uygulanmıştır. Retansiyon işlemiyle eşzamanlı olacak biçimde yüksek ve düşük molekül ağırlıklı hyaluronik asit ile serum fizyolojik solüsyonu midpalatal sutur alanına bölgesel olarak 0.05 ml (50 l) enjekte edilmiştir. Sıçanlar takip gruplarına göre 10. ve 20. günlerde sakrifiye edilmiştir. Kan örnekleri toplanmış ve üst çene örnekleri diseke edilip histolojik incelemeye hazırlanmıştır. Histomorfometrik inceleme için kesici dişlerin uzun eksenine paralel olacak biçimde, dişlerin kesici kenarlarından apeksine doğru 10 m kalınlığında uzunlamasına seri kesitler alınmıştır. Masson's trichrome ile boyanan kesitler foto mikroskobu ile analiz edilmiş ve hacim ölçümleri yapılmıştır. Alınan kan örnekleri santrifüj edilerek kan serumları elde edilmiş ve HA ölçüm kitleri kullanılarak serum içerindeki HA miktarları belirlenmiştir. Kemik oluşum miktarları 10. ve 20. günlerde kontrol ve deney grupları arasında anlamlı bir farklılık göstermiştir (p0.05). Bu çalışmada minimal invaziv yaklaşımla kemik oluşumunun hızlandırılması ve ortodontik retansiyon süresinin kısaltılması, nüksün azaltılması amaçlanmıştır ayrıca kan serumu HA verilerinin biokimyasal olarak incelenerek bölgesel uygunan HA solüsyonlarının sistemik yayılım karakterlerinin aydınlatılması amaçlanmıştır. Bölgesel olarak yüksek molekül ağırlıklı hyaluronik asit uygulamasıyla kemik oluşumu arttırılmıştır. Bu çalışma HA kullanımı sayesinde ortodontik tedavilerde retansiyon süresinin kısaltılabileceği ve nüks riskinin azaltılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the histomorphometric and biochemical effect of locally applied hyaluronic acid solution with different molecular weight on bone formation in the long and short term, injection applied into the midpalatal suture area in rats. This study was conducted on 48 male Sprague-Dawley rats with an average weight of 360,31±52,2 gr.The rats were divided into 3 groups; control (saline application only), LMWHA (low molecular weight hyaluronic acid), HMWHA (high molecular weight hyaluronic acid). Two different time intervals were examined for each group: 10th and 20th days groups after injection. In all groups, rats maxillas were expanded with stainless steel helix expansion spring. On the 5th day, helix spring was removed and replaced with retention wire. Simultaneously with retention procedure, 0,05 ml (50 μl) high and low molecular weight hyraluronic acid and saline solution was locally injected to midpalatal suture area. After the 10th and 20th day of injection rats were sacrified. Blood samples were collected and upper jaw samples were dissected and prepared for histological examination. For histomorphometric examination, dissected and trimmed blocks were longitudinally sectioned serially, 10 μm thickness intervals were applied parallel to long axis of the incisors. The sections were stained with Masson's trichrome were analyzed by photo microscope. Bone and connective tissue volume measurements were made. Blood serum plasma were obtained from blood samples by centrifugation, and the amount of HA (hyaluronic acid) in the serum was determined using HA measurements kits. Bone formation amount showed a significant difference between the control and experimental groups on the 10th and 20th days (p 0,05). In this study, it was aimed to accelerate bone formation, shorten orthodontic retention time and decrease relapse with a minimally invasive approach, and also aimed to elucidate the systemic spread characteristics of locally applied HA solutions by analyzing to blood serum HA data biochemically. Bone formation is increased by local application of high and low molecular weight hyaluronic acid. This study shows that, local injection of HMWHA and LMWHA solution in midpalatal suture area after rapid maxillary expansion stimulated new bone formation that may shorten retention time and may reduce the risk of relapse.