TÜBİTAK 4006 bilim fuarlarındaki fen bilimleri projelerinin değerlendirilmesi: Kayseri ili örneği
Evaluation of natural sciences projects in TUBITAK 4006 science fairs: Case of Kayseri city
  1. Tez No: 666412
  2. Yazar: ZELİHA GÖKÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE GÜNERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: TÜBİTAK 4006, Bilim Fuarı, Fen bilimleri eğitimi
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmada, öğrencilerin, fen bilimleri öğretmenlerinin, izleyicilerin ve il temsilcisinin görüşleri ışığında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 4006 Bilim fuarında sürece ilişkin yaklaşımların, öğrencilerden beklenen kazanımların, karşılaşılan problemlerin, bu problemlerin nedenlerinin ve problemle ilgili çözümlerine ilişkin önerilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu araştırmada fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Araştırma, 2019-2020 eğitim öğretim yılında Kayseri ilinde bulunan devlet ortaokullarında, önceki yıllarda bilim fuarlarında görev almış beş öğrenci, beş fen bilimleri öğretmeni, iki izleyici ve bir il temsilcisi ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Araştırma kapsamında geçerliğin sağlanmasına dair dış denetimler sağlanan görüşme formuna, uzman bir fen eğitimcisi ve bir Türkçe öğretmeninin önerileri doğrultusunda son hali verilmiş, üye kontrolü yapılarak katılımcıların yanıtları teyit ettirilmiş, zengin betimlemeler yapılarak katılımcıların yanıtlarından doğrudan alıntılara yer verilmiştir. Güvenirliğin sağlanmasına dair görüşmeler kayıt altına alınmış, veri analizinin güvenirliği kodlayıcılar arası görüş birliği ile belirlenmiş, açıklık ve netlik sağlanarak araştırmanın aşamaları detaylı ve açık bir şekilde verilmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Görüşmeden elde edilen ses kayıtlarının transkript edilmesinin ardından, uzman bir fen eğitimcisinin de görüşleri alınarak kod, kategori ve temalar belirlenmiştir. Araştırmanın bulgular kısmında katılımcılara ait doğrudan alıntılara yer verilmiştir. Araştırmada katılımcıların bilim fuarlarından memnun kaldıkları tespit edilmiştir. Ayrıca bilim fuarlarının öğrencilerin günlük yaşamda problem çözme becerilerine ve bilimsel süreç becerilerine katkı sağladığı, öğrencilerin özgüvenlerini, tutumlarını ve akademik başarılarını artırdığı, proje konularının öğrenci istek ve ilgilerine göre belirlendiği, bilim fuarlarına proje hazırlama sürecinde katılımcıların genellikle zorluk yaşamadıkları, sergilenen projelerin kaliteli projeler olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu sonuçlardan yola çıkarak bilim fuarlarına katılan ziyaretçi sayısının artmasına yönelik çalışmaların yapılması, müfredata“proje eğitimi”dersi eklenmesi hususunda önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, students, science teachers, in the light of the opinion of the audience and provincial representatives of Turkey Scientific and Technological Research Council of Turkey (TUBITAK) 4006 Science of approach as long as the fair, students are expected to acquisitions, of the problems encountered are intended to examine the recommendations of the causes of this problem and for the solution for the problem. In this research, in which qualitative research method was used, phenomenology design was used. The research was carried out with five students, five science teachers, two viewers and a provincial representative who took part in science fairs in the state secondary schools in Kayseri in the 2019-2020 academic year. Semi-structured interview forms prepared by the researcher were used as data collection tools. Within the scope of the study, the interview form, which was provided with external inspections to ensure validity, was finalized in line with the suggestions of an expert science educator and a Turkish teacher, the answers of the participants were confirmed by checking the members, rich descriptions were made and direct quotations from the responses of the participants were included. Interviews to ensure reliability were recorded, the reliability of the data analysis was determined by consensus among the coders, and the stages of the research were given in detail and clearly by providing clarity and clarity. Content analysis was used in the analysis of the data. Following the transcription of the audio recordings obtained from the interview, the codes, categories and themes were determined by taking the opinions of an expert science educator. In the findings section of the research, direct quotations of the participants were included. In the research, it was determined that the participants were satisfied with the science fairs. In addition, science fairs contribute to students' problem-solving skills and scientific process skills in daily life, increase students' self-confidence, attitudes and academic success, project topics are determined according to students' wishes and interests, participants generally do not have difficulty in preparing projects for science fairs, and the exhibited projects are quality projects. has been reached. Based on these results, suggestions were made on the issue of increasing the number of visitors participating in science fairs and adding a“project training”course to the curriculum.