Vajinismusta ağrıya duyarlılık ve ağrı eşiği değerlendirilmesi
Evaluation of pain sensitivity and pain threshold in vaginismus cases
  1. Tez No: 666525
  2. Yazar: TUĞÇE SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SULTAN TARLACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Vajinismus, Ağrı Eşiği, Ağrıya Duyarlılık, Algometre, Kuvvet, Newton, Vaginismus, Pain Threshold, Pain Sensitivity, Algometer, Force, Newton
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada vajinismus tanısı almış kadınlarda ağrıya duyarlılık ve ağrı eşiği değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya vajinimus tanısı almış 32 deney ve 29 sağlıklı kontrol grubu olmak üzere 61 kişi dahil edilmiştir. Katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu, Kadın Cinsel İşlev Ölçeği (KCİÖ), Ağrı İnançları Ölçeği (AİÖ), Yeniden Gözden Geçirilmiş Fibromiyalji Etki Anketi (YFEA) ve Lamont Vajinismus Ölçeği uygulandı. Algometre ile ağrı eşikleri Newton (N) kuvveti türünde farklı kas gruplarında (Posterior Superior İlliak Çıkıntı, Lateral Trokanter, Spina İlliaka Anterior Superior, Gracilis başı, Gracilis ortası ve Vastus Medialis) sağ ve sol yanlı ölçülerek ağrıya duyarlılıkları değerlendirildi. Çalışmanın bulguları sonucunda; bütün kas grupları ağrı eşiği değerleri vajinismus grubunda belirgin olarak düşük tespit edildi. Sağ spina illiaka anterior superior, sağ gracilis başı, sağ ve sol gracilis ortası ve sağ vastus medialis kası ağrı eşiği değerleri açısından gruplararası istatistiksel anlamlı fark tespit edilmezken, sol posterior superior illiak çıkıntıda (vajinismus grubunda 40,3N, kontrolde 84,9N p=0.001), sağ posterior superior illiak çıkıntıda (vajinismusta 42,9N, kontrolde 76,1N p=0,007), sol lateral trokanterde (vajinismusta 42,0N, kontrolde 69,8N p=0,015), sağ lateral trokanterde (vajinismusta 43,8N kontrolde 75,3N ve p=0,003), sol spina illiaka anterior superiorda (vajinismusta 29,2N kontrolde 51,2N ve p=0,003), sol gracilis başında (vajinismusta 27,3N kontrolde 44,8N ve p=0,038), sol vastus medialiste (vajinismusta 37,0N kontrolde 52,4N ve p=0,025) ağrı eşiği değerleri açısından gruplararası istatistiksel anlamlı fark tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Pain sensitivity and pain threshold were studied for vaginismus cases on 61 participants. 32 women diagnosed with vaginismus and 29 in healthy control group were involved in the study. Sociodemographic Information Form, Female Sexual Function Index (FSFI), Pain Beliefs Questionnaire (PBQ), Revised Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQR) and The Lamont Scale of Vaginismus were applied to the participants. Pain sensitivity and threshold were measured by algometer in Newton (N) over various muscle groups (posterior superior illiac spine, lateral trochanter, spina illiaca anterior superior, proximal gracilis, mid-gracilis and also vastus medialis) from both right and left side. It was concluded that the pain threshold values for the vaginismus cases are significantly lower in all the muscle groups. Even though statistically meaningful pain threshold differences could not be recognized in right spina illiaca anterior superior, right proximal gracilis, right and left mid-gracilis, right vastus medialis muscles; significant differences were obtained in the measurements of left posterior superior illiac spine ( vaginismus cases 40,3N vs control group 84,9N; p=0.001), right posterior superior illiac spine (vaginismus 42,9N vs control group 76,1N; p=0,007), left lateral trochanter (vaginismus 42,0N vs control 69,8N; p=0,015), right lateral trochanter (vaginismus 43,8N vs control 75,3N; p=0,003), left spina illiaca anterior superior (vaginismus 29,2N vs control 51,2N; p=0,003), left proximal gracilis (vaginismus 27,3N vs control 44,8N; p=0,038), left vastus medialis (vaginismus 37,0N vs control 52,4N; p=0,025).