The effect of teacher and peer feedback on student's writing
Öğretmen ve akran geri bildiriminin öğrencilerin yazmasına etkisi
  1. Tez No: 666944
  2. Yazar: DILFUZA BAKHTIYAROVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: geribildirim, akran geribildirim, Google evraklar, feedback, peer feerback, Google Docs
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Yabancı Dil Olarak İngilizce öğrenilen sınıfın yazma dersinde, öğretmen ve akran geribildirimi süreç yaklaşımının ortak bileşenleri olsa da, geri bildirimin yazma performansı üzerindeki etkisi henüz belirlenmemiştir. Bu çalışma, Aydın Üniversitesi'nde İngilizce Hazırlık Programı'na (yazma kursu) kayıtlı 16 yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrenciyi kapsamaktadır. Araştırma, öğretmen ve akran geri bildirimlerinin öğrencilerin yazıları üzerindeki hızlı etkisini belirlemek için katılımcıların deneme taslaklarını analiz etti (yani öğrencilerin alınan geri bildirimler sonucunda taslaklarında yaptığı değişiklikleri). Öğrencilerin taslakları, Faigley ve Witte'nin revizyon taksonomisi uyarlanmış versiyonu kullanılarak dikkatle incelendi. Sonuçlar, öğrencilerin öğretmen ve akran geribildirimi sonucunda yaptıkları değişikliklerin çoğunun yüzeysel seviyede değişiklikler olduğunu göstermektedir. Ancak, anlam düzeyinde bir dizi değişikliğin de yapıldığı ve bu değişikliklerin akranlardan ziyade öğretmenler tarafından önerildiğini aşikardı. Ek olarak, bu çalışma öğrencilerin her iki geri bildirim türüne ilişkin algılarını ve bunlardan birinin öğrenciler tarafından daha fazla tercih edilip edilmediğini incelemeyi amaçlamıştır. Sonuçlar, akran geri bildiriminin de öğrenciler için çok önemli olduğunu gösterse de, öğrencilerin öğretmen geri bildirimlerine daha duyarlı olduğunu göstermektedir. Buna ek olarak, katılımcıların çoğu, öğrencilerin yalnızca zayıf alanları (ya da hataları) hakkında değil, aynı zamanda güçlü yönleri hakkında da yorum yapmalarına olanak tanıdığından, akran geri bildiriminin öğretmen geri bildirimlerinin başarılı bir tamamlayıcısı olduğunu düşünmektedir. Övgünün, yazan olarak öğrencileri daha özgüvenli olmaya teşvik ettiği ve hatta bazı durumlarda daha fazla yazma konusunda motive ettiği söyleniyor. Son olarak, öğrencilerin onun etkinliği hakkındaki fikirlerini araştırmak için (Google Dokümanlar'ı kullanarak) bu çalışmadaki öğrencilere bilgisayar aracılı geribildirim tanıtılmıştır. Tüm katılımcılar, Google Dokümanlar'ın geri bildirim sağlama konusunda etkili ve yararlı bir yöntem olduğu konusunda hemfikirdi.
Özet (Çeviri)
While teacher and peer feedback are common components of the process approach in an English as a Foreign Language (EFL) writing classroom, the impact that feedback has on writing performance is yet to be determined. This study involved 16 EFL students enrolled in English Language Preparatory Programme (writing course) at Aydin University in Turkey. The research analysed the participants' essay drafts to determine the immediate effect that teacher and peer feedback had on their writing (i.e. the changes that students made to their drafts as a result of the feedback received). Students' drafts were carefully examined by utilizing the adapted version of Faigley and Witte's taxonomy of revisions. The results indicate that the majority of the changes that students made as a result of teacher and peer feedback were surface-level changes. However, it was evident that a number of meaning-level changes were also made and that those changes were mostly suggested by their teacher rather than peer. In addition, this study intended to examine students' perceptions of both types of feedback and whether either one was more preferred by the students. The results suggest that the students seemed to be more responsive to teacher feedback, although peer feedback was also seen to be highly valued. Moreover, most of the participants felt that peer feedback was a successful complementation of teacher feedback as it allowed students to comment not only on weak areas (or mistakes) but also on strengths. Praise was said to encourage students to be more confident as writers and in some cases even motivated to write more. Finally, students in this study were introduced to computer mediated feedback (by using Google Docs) to investigate students' views about its effectiveness. All of the participants agreed that Google Docs was an effective and useful way to engage with feedback delivery.