The investigation of efl learners' speaking performances and challenges in clt classroom
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin iletişimsel dil öğretimi sınıfındaki konuşma performanslarının ve zorluklarının incelenmesi
  1. Tez No: 667231
  2. Yazar: ALI REZA LOU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY YAĞIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eylem araştırması, Çeşitleme desenı, İletişimsel dil öğretimi, İletişim etkinlikleri, Konuşma performansı, Algı, Tutum, Yabancı dil öğrencileri, Action research, Triangulation design, Communicative language teaching (CLT), Communicative activities, Speaking performance, Perception, Attitude, EFL students
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Amaç: Bu çalışmada, iletişimsel dil öğretim yönteminin öğrencilerin konuşma performanslarını iyileştirmek ve konuşma becerilerindeki zorluklarını azaltmak için kullanılmasının etkileri incelenmiştir. Yöntem: Bu çalışma sınıf ortamında yapıldığından, araştırma deseni olarak sınıf eylem araştırması (CAR) tercih edilmiştir. Bu çalışmada karma yöntemi (hem nitel hem de nicel) olarak üçgenleştirme yöntemi izlenmiştir. Araştırmacı, İletişimsel Dil Öğretim Yöntemi, iletişimsel ders materyalleri ve etkinliklerini kullanarak öğrencilerin konuşma becerilerini geliştirmeyi amaçlamıştır. Öğretme ve öğrenme süreci, her döngünün iki oturumdan oluştuğu ve on hafta devam eden on döngüye bölünmüştür. Her döngü birbirine bağlı dört aşamadan oluşturulmuştur: Planlama (P), Eylem (E), Gözlem (G) ve Yansıma (Y). Sonuçlar: Keşif aşamasında veya ilk aşamada, öncelikle öğrencilerin konuşma yeteneklerinden duydukları memnuniyetsizlik ve güven eksikliği rapor edilmiştir. Bu konuda tespit edilen temel neden, uygulama eksikliği olmuştur. Diğer nedenler ise yetersiz kelime bilgisi ve akıcı konuşma eksikliği, kötü telaffuz, kendilerini ifade edememe ve kaygı hissetme olarak bulunmuştur. İkinci aşamada sınıf içi etkinliklerin hem olumlu hem de olumsuz yönleri ortaya çıkarılmıştır. Genel olarak, öğrencilerin rekabetçi bir sınıf ortamı sağlayan ve yüksek düzeyde sınıf katılımına yol açan etkinlikleri tercih ettikleri görülmüştür. Üçüncü aşamada ise, konuşma sınıflarının olumlu etkililiği gözlenmiş ve etkinliklerden sonra öğrencilerin konuşma becerilerindeki algılarının pozitif yönde arttığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, öğrencilerin etkileşim becerilerine ilişkin algılarında ve tutumlarında çalışma öncesi ve sonrası arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, the effects of using the communicative language teaching method to improve students' speaking performance and reduce their difficulties in speaking skill have been investigated. Method: Since this study was done in the classroom, classroom action research (CAR) was considered as the research design. Triangulation as a mixed-method (both qualitative and quantitative) was followed in this study. The researcher intended to improve the students' speaking ability by using the Communicative Language Teaching Method, communicative activities. The teaching and learning process was divided into ten cycles where each cycle consisted of two sessions and was carried out in ten weeks. Each cycle consisted of four interconnected stages: Planning (P), Action (A), Observation (O), and Reflection (R). Results: In the reconnaissance phase or first stage, students' dissatisfaction and lack of confidence in their speaking ability were reported. The main reported reason was lack of practice. The other reported reasons were students' inadequate vocabulary knowledge, lack of fluency, having poor pronunciation, inability to express themselves, and feeling anxiety that led to students' dissatisfaction. Stage two was the implementation of an intervention in speaking classes. At this stage, both positive and negative aspects of classroom activities were revealed. Overall, students favored activities that provided a competitive classroom environment and led to a high level of classroom participation. In stage three, the findings revealed the effectiveness of speaking classes, because students were significantly more satisfied with their speaking ability after the interventions. Statistically significant differences were found in students' perceptions and attitudes about their interactional skills before and after the study.