Aile ve akademisyen desteği ile iş bulma kaygısı ilişkisinde psikolojik sermayenin aracı rolü: Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı öğrencileri üzerine bir araştırma
The mediating role of psychological capital in the relationship between family and academician support and anxiety of finding job: A study on the students of the Civil Aviation Management Program
  1. Tez No: 667832
  2. Yazar: ÜMMÜHAN BESTE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sermaye, İş Bulma Kaygısı, Aile Desteği, Akademisyen Desteği, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, Psychological Capital, Anxiety of Finding a Job, Family Support, Academician Support, Civil Aviation Management
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Kişilerin dünyaya geldikleri andan itibaren içinde bulundukları aile, zorlu süreçlerde bireylerin yanlarında olarak onlara gerekli bakımı ve desteği sunmaktadır. Akademisyen desteği de bilhassa üniversite çağındaki gençlerin hayatında etkili olan destek kaynaklarındandır. Öğrenciler, akademisyenlerinin desteğiyle kariyerlerine yön vererek kaygılarını azaltabilmektedirler. Bireylerin olumlu gelişim durumu olan psikolojik sermaye kavramı da öğrencilerin aile ve akademisyen desteğini arttıran bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde üniversite çağındaki gençlerin iş bulmaya dair kaygılarının yoğunlukta olduğu düşünüldüğünde hem aile desteği hem akademisyen desteği hem de psikolojik sermaye, öğrencilere yardımcı olabilecek konumdadır. Üniversite öğrencilerinin, iş bulma kaygılarını azaltmak uğruna yapılacaklar, bu noktada aile ve akademisyen desteğinin önemi, psikolojik sermayenin bu ilişkideki yeri ve önemi çalışmada üzerinde durulan hususlardandır. Araştırmanın uygulama alanı, Burdur ilinde sivil hava ulaştırma işletmeciliği programında öğrenim görmekte olan 238 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada aile desteğini ölçmek amacıyla Şeker ve Kaya tarafından 2018 yılında geliştirilmiş olan aile desteği ölçeği ve akademisyen desteğini ölçmek için de Gök ve Aydın tarafından 2017 yılında geliştirilmiş olan yükseköğretim öğrenci mentörlük ölçeği kullanılmıştır. İş bulma kaygısını ölçmek amacıyla Demir ve Kartal tarafından 2016 yılında geliştirilmiş olan ölçek kullanılmıştır. Öğrencilerin psikolojik sermayelerini ölçmek amacıyla Çetin ve Basım tarafından, 2012 yılında Türkçe' ye uyarlanmış olan psikolojik sermaye ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, aile desteği ile iş bulma kaygısı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı, akademisyen desteği ile iş bulma kaygısı arasında ise anlamlı ve negatif yönlü bir ilişkinin bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca psikolojik sermaye ile iş bulma kaygısı arasında da anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişkinin bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada son olarak aile ve akademisyen desteği ile iş bulma kaygısı arasındaki ilişkide psikolojik sermayenin bir aracı rolünün olup olmadığına bakılmıştır. Aile desteği ile iş bulma kaygısı ilişkisinde psikolojik sermayenin aracılık rolüne gerekli şartlar sağlanmadığı için bakılamamıştır. Akademisyen desteği ile iş bulma kaygısı arasındaki ilişkide psikolojik sermayenin aracılık rolüne bakıldığında ise aracılık rolünün anlamlı çıkmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The family are in provides to people with the necessary care and support by standing by the individuals in difficult processes from the moment people are born. Academic support is one of the sources of support that is particularly effective in the lives of university-age youth. With the support of their academicians, students can reduce their anxiety by directing their careers. The concept of psychological capital, which is the positive development state of individuals, also appears as a concept that increases the support of students' family and academicians. Considering that today's university-age youth have an intense concern about finding a job, both family support, academic support, and psychological capital are in a position to help students. The things to be done for the sake of reducing the anxiety of university students in finding a job, the importance of family and academician support at this point, the place and importance of psychological capital in this relationship are among the issues emphasized in the study. The field of application of the research consists of 238 students studying in the civil aviation management program in the city of Burdur. In the study, the family support scale developed by Şeker and Kaya in 2018 to measure family support and the higher education student mentoring scale developed by Gök and Aydın in 2017 were used to measure academician support. The scale developed by Demir and Kartal in 2016 was used to measure anxiety of finding a job. In order to measure the psychological capital of the students, the psychological capital scale adapted to Turkish by Çetin and Basım in 2012 was used. According to the results of the research, it was determined that there was no significant relationship between family support and anxiety of finding a job, and there was a significant and negative relationship between academic support and anxiety of finding a job. In addition, it was concluded that there is a significant relationship between psychological capital and anxiety of finding a job. Finally, in the study, it was examined whether psychological capital had an intermediary role in the relationship between family and academician support and anxiety of finding a job. The mediating role of psychological capital in the relationship between family support and anxiety of finding a job could not be looked at because the necessary conditions were not met. Considering the mediation role of psychological capital in the relationship between academician support and anxiety of finding a job, it is concluded that the mediating role is not significant.