Göç yönetiminden göç yönetişimine: Bir model önerisi
From migration management to migration governance: A model proposal
  1. Tez No: 668328
  2. Yazar: ASLI COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA ATEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası göç, göç yönetimi, yerel yönetimler, yönetişim, International migration, migration management, local authorities, governance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 327
Özet
Göç tarihin her döneminde var olmuş ve var olmaya da devam edecektir. Nedeni, çeşidi, yönü ve büyüklüğü ne olursa olsun, göç en basit tanımıyla insanların bir bölgeyi terk edip başka bir bölgeye bir süreliğine yerleşmeleridir. Eğer bu yer değiştirme ülke sınırlarını aşacak şekilde meydana geliyorsa uluslararası boyut kazanıp, hükümetler aktör olarak devreye girmektedirler. Uluslararası göç sorununun karmaşıklığı ve sınır aşan karakteristiği, hükümetler, uluslararası kuruluşlar, devletler, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarını da kapsayan bir yönetişim anlayışını geliştirmeyi gerekli kılmaktadır. Bu çalışmanın amacı Türkiye'nin uluslararası göç yönetimini mercek altına alarak, kurumların göç yönetimi içerisindeki rolünü ve önemini anlamak adına nitel bir analiz gerçekleştirmektir. Çalışmanın odak noktasını ise yerel yönetimler oluşturmaktadır. Göç alanında aktif olarak çalışan uzmanların görüşü alınırken“durum çalışması”yöntemi kullanılmıştır. Yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler ise yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile yapılmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini göç yönetiminin paydaşı olan merkezi yönetim temsilcileri, uluslararası göçmenin yoğun bulunduğu İstanbul ve Gaziantep illerinde göç yönetimi alanında aktif çalışan yerel yöneticiler ile sivil toplum örgütü yetkilileri oluşturmaktadır. Mülakatlardan elde edilen veriler ile literatürde yer alan çalışmalar tartışmaya açılmıştır. Yapılan analizler sonucunda uluslararası göç konusunda özellikle yerel yönetimlerin rollerini istenilen düzeyde ortaya koyamadıkları ve daha aktif rol almaları gerektiği belirlenmiştir. Göç yönetiminin paydaşı olan kurum ve kuruluşların kendisinden beklenen rolü tam olarak ortaya konabilmesi için mevcut kanunların revize edilmesi ve yeni kurumsal yapılanmaların gerekliliği vurgulanmıştır. Çalışmanın sonunda kanuni revizyona ve göç yönetişimi modeline ilişkin öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Migration has been in every period of history and will continue to exist. Regardless of the reason, type, direction, and size, migration can be defined as leaving one region and settling in another region for a while. If this displacement occurs beyond the country's borders, it gains an international dimension, and governments come into play as actors. The complexity and transboundary characteristics of the international migration problem require a new management approach, including national governments, international organizations, local authorities, and non-governmental organizations. This dissertation is a qualitative study, and it aims to examine Turkey's migration management and understand the role and importance of institutions in migration management. The study mainly focuses on the role of local authorities in migration management. Opinions of experts working actively in migration were taken by the“case study”method. Face-to-face interviews were conducted using the semi-structured interview technique. The descriptive analysis method was used in analyzing the data. The study sample consists of representatives of the central government and local authorities of Istanbul and Gaziantep and non-governmental organization executives who are actively working in migration. The data obtained from the interviews and the previous studies in the literature were opened to discussion. As a result of the analysis, it was determined that local authorities could not play their role in international migration at the desired level and should take a more active role. It was emphasized that the existing laws should be revised, and new institutional structures should be established for the effectiveness and efficiency of the institutions and organizations that are the stakeholders of migration management. At the end of the study, suggestions regarding the legal revision and migration governance model were presented.