Anayasa yargısı bireysel başvuru yolunda kişilik haklarının korunması
The protection of personality rights on the way of individual application to Constitutional judiciary
  1. Tez No: 668462
  2. Yazar: BURCU ILGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENVER BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anayasa yargısı, kişilik hakları, insan hakları, bireysel başvuru, Constitutional jurisdiction, personal rights, human rights, individual application
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Anayasa Yargısı Bireysel Başvuru Yolunda Kişilik Haklarının Korunması isimli yüksek lisans tez çalışması giriş, üç bölüm ve sonuçtan meydana gelmektedir. Bu çalışmamızda Anayasa yargısı bireysel başvuru yolunda kişilik haklarının korunmasının ne şekilde ve hangi derecede gerçekleştiği konuları incelenmiştir. Bu doğrultuda; birinci bölümde kişi, kişilik, kişilik hakları kavramları üzerinde durularak bireysel başvuru yoluna konu olabilecek kişilik haklarının tespiti yapılmıştır. İkinci bölümde, bireysel başvuru yolunun tarihsel gelişimi, başvuruya konu olacak haklar bakımından tartışmalı hususlar, başvuru yolunun nitelikleri ve başvuru için gerekli kabul edilebilirlik koşulları izah edilmiştir. Üçüncü bölümde ise bireysel başvuru yolunda verilebilecek kararlar ile bunların meydana getirdiği etkilerin ve bu kararların icrası hususlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The master thesis study titled The Protection of Personality Rights on the Way of Individual Application to Constitutional Judiciary consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In this study, how and to what extent the protection of personal rights is realized in the way of individual application to the Constitutional jurisdiction has been examined. Accordingly, in the first part of the thesis, the concepts of person, personality, and personal rights have been reviewed and the personal rights that can be subject to an individual application have been determined. In the second part, the historical development of the individual application remedy, controversial issues in terms of the mentioned rights, the features of the application remedy, and the admissibility conditions required for the application have been explained. In the third part, the decisions that can be made on the way of individual application and the effects they cause as well as the execution of these decisions have been included.