An analysis of verb-noun combinations in high frequency verbs in argumentative essays of Turkish ELT students: The case of make and do
Türk İngilizce öğretmenliği öğrencilerinin tartışmacı yazılarındaki yüksek frekanslı fiillerdeki fiil+isim kombinasyonlarının bir analizi: Make ve do örneği
  1. Tez No: 668855
  2. Yazar: MEHMET KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GONCA SUBAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kelime grupları, Yüksek-frekanslı fiiller, Eşdizimliler, Derlem, Word combinations, High-frequency words, Collocations, Corpus
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kelime gruplarının ve özellikle eşdizimsellik bilgisinin yabancı bir dilde yetkinliğin önemli bir parçası olduğu sıklıkla iddia edilmektedir. Ayrıca, yüksek-frekanslı fiillerin öğrenenler için özellikle diğer kelimelerle kombine edildiğinde yanıltıcı olduğu da iddia edilmektedir. Anadil konuşanlarıyla kıyaslandığında bazı öğrenenler yüksek-frekanslı fiileri daha sık kullanırken, bazıları ise bunların eşdizimsellik özelliklerini ve sözcüksel olmayan anlamlarını göz önüne alarak kullanmaktan kaçınmaktadır. Bu çalışma İngilizce öğrenen Türk öğrencilerin tartışmacı yazılarında make ve do yüksek-frekanslı fiilerinin bir fiil+isim kombinasyonundaki kullanımlarını ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, bu çalışma öğrenen derlemindeki aşırı kullanımı/ yetersiz kullanımı, dilbilgisel ve anlamsal örüntüleri ve hatalı kullanımları incelemiştir. Bu inceleme, karşılaştırma amacıyla, başvuru anadil derlemi olarak LOCNESS derleminden faydalanmıştır. Bulgular öğrencilerin make+isim gruplarını anadil derlemine göre yetersiz kullandığını; ayrıca dilbilgisel ve anlamsal olarak bazı benzerlik ve farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Son olarak, hata incelemesi öğrencilerin make ve do fiil+isim kombinasyonlarında bazı problemleri olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışma ve önceki çalışmaların bulgularına dayanarak, çalışma özellikle dil öğretim ortamları için kuramsal ve uygulamalı öneriler paylaşmıştır.
Özet (Çeviri)
It is often argued that word combinations, and, thus collocation knowledge is an essential part of the mastery in a foreign language. It is also argued that high-frequency verbs are tricky for the learners, especially when they are in combinations with other words. Comparing to native speakers, some learners tend to use high-frequency verbs more frequently while some others avoid using them considering their collocational properties or delexical meanings. The present study aims to reveal the use of high-frequency verbs make and do when they occur in a verb+noun combination in the argumentative essays of Turkish learners of English. In this context, this study investigated overuse/underuse, grammatical and semantic patterns and erroneous productions in the learner corpus. The investigation made use of LOCNESS as the reference native corpus for comparison purposes. The findings showed that learners tended to underuse make+noun combinations comparing to the native corpus; they also showed some similarities and dissimilarities with the native corpus in terms of grammatical and semantic properties in their productions. Finally, the error analysis revealed that learners have some problems with make and do verb+noun combinations. Based on the findings of the current study and previous studies, the present study shared theoretical and practical implications particularly for language teaching settings.