Medyadaki teknolojik gelişmelerin Z ve Alfa kuşakları üzerindeki yansımalarının aile içi ilişkiler bağlamında analizi
The implications of the technological developments in the media upon the Z and Alpha generations. An analysis in the context ofinterfamily relationships
  1. Tez No: 668899
  2. Yazar: MELTEM GÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN YOLCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Aile İçi İlişkiler, Serbest Zaman, Z Kuşağı, Alfa Kuşağı, Kuşak Teorileri, Dijital Yerliler, Medya Teknolojileri, Family Relationships, Leisure Time, Generation Z, Generation Alpha, Generation Theories, Digital Natives, Media Technologies
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 433
Özet
İletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, günümüzde pek çok alanda insan hayatını kolaylaştırmanın yanında, bireylerin serbest zamanlarında kapladığı dilimin giderek artması nedeniyle, insan ilişkilerini ve aile içi ilişkileri etkilemektedir. Teknoloji ve buna bağlı olarak iletişim biçimlerinin bu denli farklılaştığı günümüzde, kuşaklar arasında da iletişim ve iletişime dayalı girişimler ciddi farklılıklar göstermeye başlamaktadır. Tüm bu etkenler bir araya geldiğinde, içinde farklı kuşakları barındıran toplumun en küçük yapı birimi aile öncelikli olarak yaşanan bu değişimlerden etkilenmektedir. Bu çalışmada, bu bağlamda, kuşak teorileri içinde yer alan ve dijital yerliler olarak kabul edilen Z ve Alfa Kuşakları ile onların aile ilişkileri üzerinde durulmaktadır. Araştırmada hem bu iki kuşağı daha iyi tanıyabilme, hem de Z Kuşağından Alfa Kuşağına kadar olan kısa süreli dönemde iletişim ve medya kullanma biçimleri üzerindeki değişimlerini ortaya koyabilme amaçlanmaktadır. Bu nedenle, nitel araştırma ile gerçekleştirilen bu çalışmada, derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak, Z ve Alfa Kuşaklarının her ikisinden de en az birer tane çocukları olan ebeveynlerle görüşülmüştür. Yapılan görüşmede sorulan sorularla, teknolojik gelişmelerin aile içi ilişkileri ve ailenin serbest zamanını nasıl etkilediği, Alfa ve Z Kuşağında yer alan çocukların genel özellikleri, aile ilişkileri ve teknoloji tabanlı cihazları kullanım alışkanlıklarıyla ilgili temel bilgilere ulaşılmıştır. Özellikle de Z ve Alfa Kuşağı çocukların, 2-7 arası dönemlerinde, yukarıda bahsedilen noktalardaki farklılıkları ortaya çıkarılarak, Alfa Kuşağının gençlik dönemlerinde bu değişimlerin hangi yönde ilerleyerek nasıl bir dönüşüm yaşanacağı konusuna ışık tutulmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Progress in communication technologies not only facilitates human life in many areas, it also increases the amount of leisure time and affects human relations and family relations. In today's world, technology and therefore the variety of communication forms are differentiating. As a result, serious differences are beginning to emerge in the communication between generations and communication initiatives. Family, which is the smallest building block of society and includes different generations, is affected by these changes when all these factors come together. This work focuses on the family relations of Z and Alpha Generations, who are considered digital generations in generation theories. The aim of this study is to better understand these two generations and to reveal the changes in communication and media usage styles in the short term from Generation Z to Alpha. For this reason, in this qualitative study, parents who have at least one child from both the Z and Alpha Generations were interviewed using the in-depth interview technique. With the questions asked in the interview, basic information was gathered on items such as how technological developments affect family relations, family leisure time, family relationships, habits of technology-based device usage, as well as the general characteristics of the children in the Alpha and Z Generations. The differences in the above-mentioned items, especially in the 2-7 age category of the Z and Alpha Generation children, will be revealed. As such, the developments during the childhood of the Alpha Generation will be investigated to shed a light on future developments.