Siyasal karar alma süreci aktörlerinden 'baskı grupları ve lobicilik' üzerine bir inceleme
An exanination on the relations of political decision-making mechanism with pressure groups and lobbies
- Tez No: 669182
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖRÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Baskı Grubu, Lobi, Sivil Toplum, Siyasal Karar Alma Süreci, Pressure Group, Lobby, Non-governmental, The Process of Political Decision
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Demokratik sistemlerde bireysel hak ve hürriyet söylemleri artış göstermektedir. Bireysel hak ve hürriyetler ile ilgili talepleri, yönetim kademelerine iletebilmek için ise örgütlü hareket etmek şarttır. Baskı gruplarının ve lobilerin temel çıkış noktası da vatandaşların örgütlenme ihtiyacının karşılanmasıdır. Bu bağlamda çalışmamızda ilk olarak sivil toplum ve sivil toplum kuruluşları açıklanmaktadır. Müteakiben siyasi karar alma mekanizmalarının baskı grupları ve lobiler ile olan ilişkileri incelenmektedir. Bu bakımdan baskı grupları ve lobilerin kavramsal alt yapısı üzerinde durulmakta ve bunların faaliyet alanları detaylı biçimde incelenmektedir. Teorik bir çalışma niteliğindeki tezimizde konunun literatüre katkı yapacak düzeyde incelenmesi amaçlanmış ve bu amaçla konu, çok yönlü ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In democratic systems, individual rights and freedom discourses are increasing. In order to notify administrations about demands of the individual rigthts and freedom, people have to act organizd. The main starting point of pressure groups and lobbies is the meeting of the citizens need for organization. In this context, the study gives information about civil society snd Non-governmental Organizations. Then the study examines the relations of political decision-making mechanisms with pressure groups and lobbies. In this respect, the conceptual infrastructure of pressure groups and lobbies is emphasized and their areas of activity are examined in detail. In our thesis, which is a theoretical work, it is aimed to examine the subject at a level that will contribute to the literature and to this end, the subject has been dealt with in a multifaceted way.