Ortaokul öğrencilerinin ısı ve sıcaklık konusundaki kavram yanılgılarını gidermede probleme dayalı öğrenme yönteminin etkisi
The effect of the problem-based learning method in eliminating the misconception of heat and temperature of secondary school students
- Tez No: 669603
- Danışmanlar: PROF. RUHİ KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Probleme Dayalı Öğrenme Yöntemi, Geleneksel Yöntem, Isı ve Sıcaklık, Deney grubu, Kontrol grubu, Problem Based Learning Method, Traditional Method, Heat and Temperature, Experimental group, Control group
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada 5. sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersinin“madde ve değişim”ünitesindeki ısı ve sıcaklık konusunda kavram yanılgılarını gidermede probleme dayalı öğrenme yönteminin etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2019-2020 eğitim öğretim yılında Adana ili Sarıçam İlçesi Cemil Meriç Ortaokulu ve Adana ili Sarıçam İlçesi Orhangazi İmam Hatip Ortaokulu 5. sınıf olan toplam 112 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada, verilerin toplanması amacıyla“Isı ve Sıcaklık Kavram Testi”kullanılmıştır. Bu test ön-test olarak her iki gruba da uygulandıktan sonra,“Isı ve Sıcaklık”konusu, deney grubunda Probleme Dayalı Öğrenme yöntemi kullanılarak, kontrol grubunda ise geleneksel öğrenme yöntemi kullanılarak işlenmiştir. Isı ve Sıcaklık Kavram Testi ile elde edilen veriler, uygulama öncesi ve sonrası frekans (f) ve yüzde (%) değerleri karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, deney grubundaki öğrencilerde daha fazla anlamlı ve kalıcı öğrenmenin gerçekleştiği, kavram yanılgılarının azaldığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effect of problem-based learning method on eliminating the misconceptions about heat and temperature in the“matter and change”unit of the science course of 5th grade students. The study group of the study consists of 112 students who are 5th grade in Adana province Sarıçam District Cemil Meriç Secondary School and Adana province Sarıçam District Orhangazi İmam Hatip Secondary School in 2019-2020 academic year. In the study,“Heat and Temperature Concept Test”was used to collect data. After this test was applied to both groups as a pre-test, the subject of“Heat and Temperature”was taught using the Problem Based Learning method in the experimental group and using the traditional learning method in the control group. The data obtained through the Heat and Temperature Concept Test were analyzed by comparing the frequency (f) and percentage (%) values before and after the application. As a result of the analysis, it was understood that more meaningful and permanent learning occurred in the students in the experimental group, and their misconceptions decreased.