Diş hekimliği öğrencilerinde hekim empatisinin yordayıcıları olarak hekimlik mesleğine yönelik tutum, benlik saygısı ve yaşam doyumu
Attitude towards the medical profession, self-esteem and life satisfaction as predictors of physician empathy in dentistry students
  1. Tez No: 669976
  2. Yazar: YAĞMUR SEHER İŞBİLİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELÇİN TEKİN BULUT
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik saygısı, hekim empatisi, hekimlik mesleğine yönelik tutum, yaşam doyumu, Attitude towards the medical profession, life satisfaction, self-esteem, physician empathy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Diş Hekimliği Öğrencilerinde Hekim Empatisinin Yordayıcıları Olarak Hekimlik Mesleğine Yönelik Tutum, Benlik Saygısı ve Yaşam Doyumu Amaç: Bu yüz yüze anket çalışmasının amacı İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinde hekimlik mesleğine yönelik tutum, benlik saygısı ve yaşam doyumunun hekim empatisi üzerindeki etkilerinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: 2019-2020 eğitim-öğretim yılında İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 1-5. sınıflarda öğrenim gören 444 öğrenci bu çalışmaya gönüllü olarak katıldı. Çalışmada Türkçe versiyonlarının geçerlilik-güvenilirlikleri kanıtlanmış Jefferson Hekim Empatisi, hekimlik mesleğine yönelik tutum, yaşam doyumu ve Rosenberg Benlik Saygısı ölçekleri kullanıldı. Anketler ve kişisel bilgileri içeren bir form araştırmacılar tarafından öğrencilere birebir ulaştırıldı. Bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerindeki etkisini ölçmek amacıyla korelasyon ve çoklu regresyon analizleri yapıldı. Bulgular: Dört yüz otuz sekiz öğrencinin formlarından elde edilen veriler analiz edildi. Öğrencilerin hekim empatisi değerleri ortalaması (x̄ JHEÖ = 101.26), hekimlik mesleğine yönelik tutum değerleri ortalaması (x̄ HMYTÖ=85.96), yaşam doyumu değerleri ortalaması (x̄ YDÖ = 13.81) ve benlik saygısı değerleri ortalaması (x̄ RBSÖ = 30.13) idi. 1-5. sınıflarda öğrenim gören öğrenciler arasında hekim empatisi açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu. Hekim empatisinin hekimlik mesleğine yönelik tutum ve benlik saygısı ile istatistiksel olarak anlamlı ilişkiye sahip olduğu tespit edildi. Yaşam doyumu ile hekim empatisi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktu. Söz konusu iki değişken birlikte hekim empatisi değerlerindeki değişimin %13'ünü açıklamaktadır. Sonuç: Diş hekimliği eğitim sürecinde hekimin hastaya yönelik empatik tutumu, hekimin mesleği ve benliği hakkındaki görüşlerinden etkilenmektedir. Hekim empatisi öğrencinin öğrenim gördüğü yıllar arasında değişmemiştir. Diş hekimliği öğrencilerinin mesleği isteyerek seçmelerinin hekim empatisi üzerinde etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
Attitude Towards the Medical Profession, Self-Esteem and Life Satisfaction as Predictors of Physician Empathy in Dentistry Students Aim: The aim of this face-to-face survey is to investigate the effects of attitude towards the medical profession, self-esteem and life satisfaction on physician empathy in Inonu University, Faculty of Dentistry students. Material and Method: In 2019-2020 academic year, 444 students of the Inonu University Faculty of Dentistry between the 1st and 5th grades were voluntarily participated in this study. The scales whose Turkish versions were proven to be valid and reliable, Jefferson Physician Empathy, attitude towards the medical profession, life satisfaction and Rosenberg Self-Esteem were used in the study. A form containing questionnaires and personal information was delivered to the students by the researchers. Correlation and multiple regression analyzes were performed to measure the effect of independent variables on the dependent variable. Results: Data obtained from the forms of four hundred and thirty eight students were analyzed. The students' mean physician empathy value is (x̄ JSE = 101.26), the average of the attitude towards the medical profession value is (x̄ HMYTÖ = 85.96), the average life satisfaction value is (x̄ YDÖ = 13.81) and the average self-esteem value is (x̄ RBSÖ = 30.13). There was no statistically significant difference in physician empathy between the students in grades 1st-5th . It was found that physician empathy had a statistically significant relationship with attitude towards the medical profession and self-esteem. There was no statistically significant relationship between life satisfaction and physician empathy. These two variables together explain 13% of the change in physician empathy values. Conclusion: The empathic attitude of the physician towards the patient during the dental education is influenced by the physician's views about the profession and himself/herself. Physician empathy did not change between the years of the students' education. The willingness of the profession choice of dentistry students has no effect on physician empathy.