Minimal invaziv kalp cerrahisi ve açık kalp cerrahisi uygulanan hastaların fonksiyonel kapasite ve yaşam kalitesinin karşılaştırılması
Comparision of functional capacty and quality of life in patients with minimal invasive cardiac surgery and open hearth surgery
  1. Tez No: 670248
  2. Yazar: HALİME DİNÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU DEMİRGÜÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: minimal invaziv kalp cerrahisi, açık kalp cerrahisi, fonksiyonel kapasite, yaşam kalitesi
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, minimal invaziv kalp cerrahisi ve açık kalp cerrahisi geçiren hastaların yaşam kalitesini ve fonksiyonel kapasitelerini karşılaştırmak amacıyla planlandı. Çalışmaya Temmuz 2020 ile Ocak 2021 tarihleri arasında kalp damar cerrahisi bölümünde minimal invaziv kalp cerrahisi (30 birey) ve açık kalp cerrahisi geçiren (34 birey), yaş ortalaması 55 yıl olan, 64 gönüllü birey dâhil edildi. Ağrı şiddeti Görsel Analog Skalas (GAS); sağlıkla ilgili yaşam kalitesi MacNew Kalp Hastalığına Özgü Yaşam Kalitesi Anketi (MacNew); fonksiyonel kapasite 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT); El Kavrama Gücü Ölçüm Testi; uyku kalitesi Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) ile değerlendirildi. İstatistiksel analizler için IBM SPSS for Windows version 24.0 paket programı kullandı. İstatiksel analizler sonucunda; minimal invaziv kalp cerrahi grupta erkek hasta sayısı daha yüksekti (p0.05). 6DYT mesafesi her iki grupta benzerdi (p>0,05). 6DYT öncesi ve sonrası oksijen satürayonu, sistolik kan basıncı ve kalp hızı açık kalp cerrahisi grubunda minimal invaziv cerrahi gruptan anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (p0,05). Minimal invaziv kalp cerrahisi daha uzun pompa sürelerine rağmen daha erken ekstübasyon ve daha kısa yoğun bakımda kalış süresi gibi avantajlarıyla geleneksel kalp cerrahisi gibi güvenli ve başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir. Çalışmamız Minimal invaziv kalp cerrahisi ile açık kalp cerrahisini yaşam kalitesi ve fonksiyonel kapasite yönünden karşılatıran ilk araştırma olarak daha sonraki çalışmalara yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was planned to compare the quality of life and functional capacity of patients who underwent minimal cardiac surgery and open heart surgery. The study was performed between June 2020 to January 2021 at cardiovascular surgery department minimally invasive cardiac surgery (30 cases) and open heart surgery undergoing (34 cases), 64 volunteer patients in total were included at average age of 55 years. Pain Intensity was assesed with Visual Analogue Scale (VAS). Quality of life was assesed with MacNew heart disease health-related quality of life scale. Functional capacity was assesed with 6 Minute Walk Test (6MWT). Sleep quality was assesed with Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Handgrip Strength was assesed with Hand dynamometer. IBM SPSS Statistics 24.0 package program was used for statistical analysis of the data. As a result of the statistical analysis; the number of male patients was higher in the minimally invasive surgery group (p0,05). The 6MWT distance was similar in both groups (p>0,05). Before and after 6MWT, oxygen saturation, systolic blood pressure and heart rate were significantly higher in the open heart surgery group than in the minimally invasive cardiac surgery group (p0,05). Although minimally invasive cardiac surgery has a long cardiopulmonary pump time, it can be performed safely and successfully, like conventional cardiac surgery, with the advantages of earlier extubation time and shorter intensive care unit stay. Our study will guide further studies as the first study to compare minimally invasive cardiac surgery and open heart surgery in terms of quality of life and functional capacity.