Sürdürülebilir bir yaşam için pazarlama: Adıyaman Üniversitesi örneği
Marketing for a sustainable life: Adiyaman University case
  1. Tez No: 671497
  2. Yazar: BAŞAK AYŞEGÜL TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABİT BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Pazarlama, Sürdürülebilir Pazarlama, Sustainability, Marketing, Sustainable Marketing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
20. yüzyılda yaşanan ekonomik gelişmeler ve hızlı nüfus artışı sonucunda yeryüzündeki kaynakların giderek tükendiğinin anlaşılması, mevcut ekonomik sistemin eleştirilmesine yol açmış, sınırsız büyümeye dayalı ekonomik gelişim anlayışının terk edilerek sürdürülebilir gelişme düşüncesine geçiş yapılması sonucunu doğurmuştur. Gelecek kuşakların ihtiyaçlarını karşılamayı riske etmeden bugünkü ihtiyaçların karşılanmasına dayalı bir model olarak bilinen sürdürülebilir gelişme anlayışının pazarlama alanına yansıması da“sürdürülebilir pazarlama”uygulamasının ortaya çıkmasına yol açmıştır. Sürdürülebilir pazarlama yaklaşımı, geleneksel pazarlama yaklaşımının kurumsal amaçları yerine getirme ve müşteri tatmini hedeflerine ek olarak çevresel sisteme uyum hedefini de eklemiş, böylece pazarlama alanında sürdürülebilir çözümlerin oluşturulmasını öngörmeye çalışmıştır. Günümüzde; sürdürülebilir pazarlama yaklaşımını benimseyen firmaların ve sürdürülebilir yaşam biçimini seçenlerden meydana gelen pazar bölümlerinin artmaya başladığı görülmektedir. Bugün için çok sayıda kişinin marka ve ürün seçiminde, yatırım kararlarında, hatta çalışacakları kurumu tercih ederken bile o kurumun toplumsal ve çevresel sorumluluklar konusundaki duruşuna dikkat ettiği ve bu durumu araştırdığı bilinmektedir. Tüketici davranışlarındaki bu değişim, sürdürülebilir tüketim ve ona etki eden faktörlere dönük çalışmaların sayısını da artırmıştır. Sürdürülebilir pazarlama anlayışını benimseyen işletmeler, sivil toplum kuruluşları, resmi kurumlar ve aktivistler için de bu alandaki çalışmalar gün geçtikçe önem arz etmeye başlamıştır.
Özet (Çeviri)
The understanding that the resources on earth are being depleted gradually as a result of the economic developments and rapid population growth in the 20th century led to the criticism of the current economic system, resulting in a transition to the idea of sustainable development by abandoning the economic development approach based on unlimited growth. The reflection of the understanding of sustainable development, known as a model based on meeting the needs of the present without risking meeting the needs of future generations, to the field of marketing has also led to the emergence of the practice of“sustainable marketing”. Sustainable marketing approach, in addition to the objectives of fulfilling corporate goals and customer satisfaction of the traditional marketing approach, added the target of compliance with the environmental system, thus trying to foresee the creation of sustainable solutions in the field of marketing. Today; It is seen that the market segments consisting of companies that adopt a sustainable marketing approach and those who choose a sustainable lifestyle have begun to increase. Today, it is known that many people pay attention to the stance of that institution on social and environmental responsibilities and investigate this situation, even when choosing a brand and product, making investment decisions, and even choosing the institution they will work for. This change in consumer behavior has also increased the number of studies on sustainable consumption and the factors affecting it. Studies in this field have become increasingly important for businesses, nongovernmental organizations, official institutions and activists who adopt a sustainable marketing approach.