Examination of the use of cognitive discourse functions in Turkish tertiary emi context
Türkiye'de yüksek öğrenim seviyesinde öğretim dili ingilizce olan sınıflardaki bilişsel söylem fonksiyonlarının incelenmesi
- Tez No: 671528
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU İNAN KARAGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öğretim dili olarak İngilizce, sınıf içi söylem, bilişsel söylem fonksiyonları, yükseköğretim, English-medium instruction, classroom discourse, cognitive discourse functions, tertiary context
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Küreselleşme ile tetiklenen bir durum olan İngilizcenin ortak dil olarak yayılması fenomeni, İngilizcenin özellikle yükseköğretim seviyesinde öğretim dili olarak (EDİ) kullanılmasını artırmaktadır. Bu sürekli gelişen alanda yapılan çalışmalar İngilizcenin öğretim dili olarak uygulanması konusunda birtakım avantaj ve dezavantajlar olduğunu ortaya koymaktadır. Paydaşların destekleyici tutumları kadar, eğitim dili olarak İngilizcenin kullanıldığı sınıflardaki sınıf içi söyleminin incelenmesini gerekli kılan birçok zorluk ve çatışma da rapor edilmektedir. Ancak, EDİ sınıflarındaki sınıf içi söylemi üzerine varolan literatür tam olarak kapsayıcı değildir. Bu durum bu alanda birçok boşluk yaratmaktadır. Buradan hareketle, bu çalışmanın temel amacı Türkiye'de yükseköğretim seviyesindeki EDİ sınıflarındaki bilişsel söylem fonksiyonlarının incelenmesidir. Bu amaçla, 32 saatlik katılımcı olmayan sınıf gözlemine dayanan bir derlem oluşturulmuştur. Bu çalışmanın katılımcıları farklı fen disiplinlerinde yükseköğretim seviyesinde eğitim veren üç EDİ öğretim elemanıdır. Onların sınıflarından toplanıp çevriyazıya dökülmüş veri Dalton-Puffer (2013, 2016) tarafından geliştirilen bilişsel söylem fonksiyonları listesine göre kodlanmıştır. Bu nitel çalışmanın veri analizi sürecinde söylem analizi yöntemiyle incelenen derlem, düşünsel süreçlerin dilsel yansımaları doğrultusunda, tüm katılımcı öğretim elemanlarının ders anlatırken bilişsel söylem fonksiyonlarını kullandıklarını ortaya koymuştur. Bilişsel söylem fonksiyonları arasında,“Tanımlama”ve“Açıklama”fonksiyonlarının en çok kullanılan türler olduğu anlaşılmıştır. Bilişsel söylem fonksiyonlarının dilsel tezahürlerine bakıldığında, her tür için yaygın dilsel desenler bulunmuştur. Bunun yanında, derslerin öğrenme kazanımlarının bilişsel söylem fonksiyonlarının kullanılması ile nasıl gerçekleştirildiği de incelenmiştir ve bu fonksiyonların öğrenme kazanımlarına ulaşmada kullanıldığı da saptanmıştır. Bu bilgiler ışığında, bu çalışma EDİ sınıflarındaki sınıf içi söylemini geliştirmek hususunda bilişsel söylem fonksiyonlarının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Triggered by the notion of globalization, the phenomenon of the spread of English as a Lingua Franca (ELF) enhances the use of English Medium Instruction (EMI) especially in tertiary contexts all around the world. The studies conducted on this ever-growing research field reveal that there are several pros and cons regarding the implementation of EMI in institutions. The implementation of EMI can be illuminated by observing and investigating actual classroom discourse of EMI settings. However, the existing body of research concerning EMI discourse is not all-inclusive, which creates a number of gaps in the field. Driven by this, the main aim of the current study is to investigate the use of cognitive discourse functions in Turkish tertiary EMI context. To this end, a corpus collected from 32 hours of non-participant classroom observation was compiled. The participants of this study are three EMI lecturers delivering content in various science disciplines at tertiary context. The transcribed data collected from their classes were coded in accordance with the cognitive discourse functions (CDF) construct offered by Dalton-Puffer (2013, 2016). As for the data analysis process of this qualitative study, a discourse analysis approach was adopted regarding the collected corpus. It was revealed that CDF were utilized by all participant lecturers reflected by the linguistic manifestations of their thought processes in the delivery of content. It was found out that the CDF“Define”and“Explain”were the most frequently employed types in the observed classes. Regarding the linguistic realization of those functions, common linguistic patterns each type of CDF were detected. Besides, the ways of achieving the key competences of the observed EMI lectures through the use of CDF was investigated and a number of occasions in which those functions were used to meet those competences were observed. Taken all together, this study emphasizes the importance of the use of CDF construct to promote the quality of EMI discourse.