Feminist exploration of the world of Virginia Woolf and George Eliot as reflected in their diaries
Günlüklerine yansıyan Virginia Woolf ve George Eliot dünyasının feminist keşfi
  1. Tez No: 672521
  2. Yazar: SROSHT SUBHİ HADİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİFAT GÜLSEN CANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Diary, Feminist Theory, Psychoanalytical Theory, Hegemony, Patriarchy, Günlük, Feminist Teori, Psikanaliz Teorisi, Hegemonya, Ataerkillik
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
This thesis employs the feminist and psychoanalytical approaches in order to study the diaries of George Eliot and Virginia Woolf who are considered to be the major feminist writers during the nineteenth and early twentieth century. These writers' diaries are studied in order to explore these writers' worlds as well as their life experiences as women in male-dominated societies. In a context which was characterized by the sexist and phallocentric attitudes towards women's role in the society and literary canon, these female prodigies embarked on a quest to find their true self and to assert themselves as accredited women writers. These writers' quest for self-assertion, however, was imbued with various intervals of hope and despondency, but, in spite of various obstacles, they remained persistent to free themselves from the shackles of patriarchy and to define their own notion of womanhood. Hence, they were able to initiate a path towards New Women's intellectual awareness and their liberty from the psychological, economic and literary hegemony of patriarchy.
Özet (Çeviri)
Bu tez, on dokuzuncu ve yirminci yüzyılın başlarında büyük feminist yazarlar olarak kabul edilen George Eliot ve Virginia Woolf'un günlüklerini incelemek için feminist ve psikanalitik yaklaşımları kullanmaktadır.Bu yazarların günlükleri, erkek egemen toplumlarda kadın olarak yaşam deneyimlerinin yanı sıra bu yazarların dünyalarını keşfetmek için incelenir.Kadınların toplumdaki rolüne ve edebi kanona karşı cinsiyetçi ve phallocentric tutumlarla karakterize edilen bir bağlamda, bu kadın dahiler gerçek benliklerini bulmak ve kendilerini akredite kadın yazarlar olarak iddia etmek için bir arayış içine giriştiler.Ancak bu yazarların kendini iddia etme arayışı çeşitli umut ve umutsuzluk aralıklarıyla aşılandı, ancak çeşitli engellere rağmen, kendilerini ataerkillik prangalarından kurtarmak ve kendi kadınlık kavramlarını tanımlamak için ısrarcı kaldılar.Bu nedenle, ataerkilliğin psikolojik, ekonomik ve edebi hegemonyasından Yeni Kadınların entelektüel farkındalığına ve özgürlüklerine doğru bir yol açabildiler.