Revisiting the Victorian Age with Sarah Waters's Tipping the Velvet and Fingersmith through Bakhtinian chronotope and carnivalesque
Victoria Dönemine Bakhtinsel kronotop ve karnaval aracılığıyla Sarah Waters'ın Tipping the Velvet ve Fingersmith'i ile yeniden ziyaret
- Tez No: 673686
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kronotop, Karnaval, Eşcinsellik, Kadının özgürlüğü, Chronotope, Carnivalesque, Homosexuality, Female autonomy
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu tezin amacı, Bakhtin'in kronotop teorisini ve karnaval betimlemelerini Sarah Waters'ın iki postmodern romanı, Tipping the Velvet ve Fingersmith üzerinde incelemektir. Tez analizi Sovyet toplumunun Einstein'ın izafiyet teorisiyle uğradığı değişimden başlayarak Bakhtin'in çok seslilik (polyphony) ve çok dillilik (heteroglossia) felsefesini bireysel zaman mekan algısı içerisinde nasıl geliştirdiğini açıklar. Mekan-zamansallık ilişkilerinin eserin yer-zaman konsepti ve olay örgüsünün gidişatı arasındaki çığır açan konumunu saptadıktan sonra, Bakhtin roman biçimlerini ve üç boyutlu gerçeklik aracılığıyla belirli mekanları hakimiyeti altına alan kronotop türlerini çözümler. Tezin bir diğer amacı ise Bakhtin'in Dialogic Imagination, Rabelais and His World ve The Bildungsroman eserlerinde tasarladığı temel roman türlerine göre kronotop türlerini açıklamaktır. Tipping the Velvet ve Fingersmith eserlerinde öne çıkarılan özgürlükçü kadın karakterler, sosyal kurallara, cinsel sınırlamalara ve çoktan kabul edilmiş Victoria dönemi sistemine karşı zıt liberal düşüncelerini, Sarah Waters'ın pastiş (pastishe) tekniğini kullanarak iki farklı dönemin gerçeklik algısını birleştirip on sekizinci yüzyıla eşsiz bir bakış açısı getirmesiyle, ilan ederler. Bu tezde, postmodern tarihsel gerçeklikler ve bunun doğal getirileri aracılığıyla, Waters'ın Victoria dönemi anlayışına karşı sergilediği yıkıcı tutum, yazarın seçmiş olduğu yer-zaman konseptinin bile mekan-zamansallık bağlantısını yarattığını ortaya koymaktadır. Bu tezin asıl odak noktası olan eşcinsel arzu, kadının erkeksiliği ve erkek-egemen toplumun reddedilişi, bu iki romanda da karnaval imgeler ve mekan-zaman yöntemi ile gün yüzüne çıkan temel kavramlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyse M. Bakhtin's chronotope theory and Carnivalesque representations in Sarah Waters's two postmodern novels Tipping the Velvet and Fingersmith. Beginning with the evolution of the Soviet Union in line with Einstein's theory of relativity, the analysis clarifies Bakhtin's improvements of his polyphony and heteroglossia philosophies in the light of the individual perception of time and space connectedness. After detecting the revolutionary stage of spatio-temporal interwoven relationships between the setting and the trajectory of the plotline, Bakhtin formulates the forms of the novel and the chronotope types that dominate a particular space through three-dimensional actuality. Another aim of this thesis is to reveal the sorts of chronotopes according to the major novel forms that Bakhtin resolves in the Dialogic Imagination, Rabelais and His World, and The Bildungsroman. The autonomous female characters introduced in Tipping the Velvet and Fingersmith declare their contradictory liberal thoughts against the social rules, sexual restrictions, and the accepted Victorian order in the society as Sarah Waters brings a unique perspective to the eighteenth century, using the pastiche technique of combining the reality of two different periods. In this thesis, Waters's subversive approach towards Victorian understanding through postmodern historical facts and its natural outcomes proves the fact that even the author's choice of setting creates a spatio-temporal affinity. The central focus of this thesis, the homosexual desire, female masculinity, and the rejection of the patriarchal notions are the main concepts that are uncovered through the carnival images and the space-time agency in both novels.