Tamamlayıcı ölçme ve değerlendirme alanındaki kavram yanılgılarının dört aşamalı testle incelenmesi
Examination of misconceptions in alternative measurement and evaluation concepts with four-tier test
- Tez No: 673891
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tamamlayıcı ölçme ve değerlendirme, Dört aşamalı test, Kavram yanılgısı, Alternative measurement and evaluation, Four tier test, Misconceptions
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışmanın amacı öğretmenlerin tamamlayıcı ölçme ve değerlendirme alanındaki kavram yanılgılarının dört aşamalı test ile incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda 15 maddeden oluşan dört aşamalı kavram yanılgısı testi geliştirilmiştir. Çalışma da geliştirilen kavram yanılgısı testinin güvenirliği için test tekrar test ve KR-20 yöntemi kullanılmıştır. Testin geçerliği için uzman görüşleri alınmış, pozitif yanlış ve negatif yanlış yüzdelikleri hesaplanmış, testin farklı aşamalarından alınan puanlar arasındaki ilişkilere bakılmış ve iki aşamalı bir test ile bu araştırmada geliştirilen testten alınan puanlar arasındaki ilişkiye bakılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Adıyaman ilinde farklı kademedeki okullarda görev yapan 360 öğretmen oluşturmaktadır. Verilerin analizinde frekans yüzde gibi istatistiklerin yanında test ve madde istatistikleri ile korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Öğretmenlerin genel olarak tamamlayıcı ölçme ve değerlendirme konularında kısmi de olsa kavram yanılgısı ve bilgi eksikliği yaşadığı belirlenmiştir. Öğretmenler en çok performans görevi konusunda kavram yanılgısı yaşamakta, en çok yapılandırılmış grid konusunda bilgi eksikliği yaşamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the misconceptions of teachers' in the concepts of alternative assessment and evaluation with a four-tier test. For this purpose, a four-tier misconception test consist of 15 items has been developed. For the reliability of developed misconception test in the study, test-retest and KR-20 method were used. For the validity of the test, expert opinions were taken, positive false and negative false percentages were calculated, the relationships between the scores obtained from different stages of the test were examined, and the relationship between the two tier test and the scores obtained from the developed test in this study were examined. The sample of the study consists of 360 teachers working at different grade of schools in Adıyaman in the 2020-2021 academic year. In addition to such as frequency and percentage statistics, test and item statistics and correlation analysis were used in the analysis of the data. In the research, it has been determined that teachers in general experience a partial misconceptions and lack of knowledge in alternative assessment and evaluation. Teachers experience the most misconceptions about performance task and lack knowledge about the most structured grid.