Parkinson hastalarında derin beyin stimülasyonunun kognitif fonksiyonlar üzerindeki etkisinin nöropsikometrik testler ve p300 potansiyeli ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of deep brain stimulation on cognitive functions in parkinson patients with neuropsychometric tests and p300 potential
  1. Tez No: 674121
  2. Yazar: LEYLA DAŞ PEKTEZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM SELÇUK ÇOMOĞLU, DR. MEHLİKA PANPALLI ATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Parkinson Hastalığı, P300, Derin Beyin Stimülasyonu, Nöropsikometrik test, Kognisyon, Parkinson Disease, P300, Deep Brain Stimulation, Neuropsychometric test, Cognition
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Parkinson hastalarında, Derin Beyin Stimülasyonu'nun (DBS) motor fonsiyonlara faydalı olduğu bilinmekle birlikte nonmotor semptomlar üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. Kognisyon ve alt birimlerindeki etkileri ise tartışmalıdır. Bu çalışmada STN DBS'nin özellikle dikkat ve kısa süreli bellek üzerindeki etkileri araştırıldı. Çalışmada 18-75 yaş arası, STN DBS uygulanan [DBS(+)] 20 hasta ve STN DBS uygulanmayan [DBS (-)] sadece antiparkinsoniyen tedavi ile takipli 17 hasta değerlendirildi. Demans ve işitme prolemi olan hastalar dışlandı. Hastaların demografik bilgileri ve hastalık özellikleri kaydedildi. Tüm hastalarda ENMG (Elektronöromiyografi) eşliğinde P300 potansiyeli çalışıldı. En az 5 yıl eğitimi olan hastalara Stroop testi ve Sayı dizisi öğrenme testi (SDÖT) yapıldı. Nöropsikometrik testler puan/süre ve ülkemiz için standardize edilen değerlere göre normal/bozuk olarak değerlendirildi. STN DBS (+) hasta grubunda P300 latanslarının STN DBS (-) hasta grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha kısa olduğu ve P300 amplitüdleri arasında fark olmadığı saptandı. İki grup arasında SDÖT puanları ve normal/bozuk olaması açısından fark olmadığı fakat STN DBS (+) hasta grubunda Stroop testi bölüm 1'in normal olduğu hasta sayısının daha fazla olduğu ve bölüm 3'ün performans süresinin daha kısa olduğu belirlendi. Pakinson Hastalığı'nda STN DBS, P300 latansında kısalma ile sonuçlanan olumlu bir etkiye sahiptir. Bu etki klinik olarak Stroop testi ile de desteklenmektedir. Çalışmamız, STN DBS'nin dikkat ve kısa süreli bellek üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Although it is known the beneficial effect of Deep Brain Stimulation (DBS) on motor function in Parkinson Disease patients, its influence on nonmotor function is being investigated. There is controversial about cognition and its subunits. In this study, the impact of STN DBS especially on attention and short term memory has been investigated. In the study, twenty patients who were applied STN DBS [DBS(+)] and seventeen patients [DBS (-)] who were not and just on medical treatment whose age range was between 18-75 have been evaluated. Patients with dementia and hearing impairment were excluded. The demographics and characteristic informations about disease have been recorded. The P300 potentials were studied with ENMG (Electroneuromyography) in all patients. The Stroop test and Serial digit learning test (SDLT) were studied in patients whose education duration was longer than five years. Neuropsychometric tests (score-span) were evaluated as normal or anormal according to the standardized value for our country. It has been established that the P300 latencies in STN DBS (+) patient group were shorter than STN DBS (-) patients which is statistically significant and there was no difference between them as P300 amplitude. There was no difference between two groups at SDLT scores and their course as normal as anormal nonetheless; number of patients with normal scored Stroop test part one in STN DBS (+) was much more than STN DBS (-) patients and the performance duration of Stroop test part three was shorter in STN DBS (+) patients. In Parkinson Disease, STN DBS has an effect on P300 latency which make it become shorter. Clinically this effect was supported with the Stroop test. Our study suggests that STN DBS has favourable effect on attention and short term memory.