Lise öğrencilerinin bağlanma stilleri ile sınav kaygısı arasındaki ilişkide duygu yönetiminin aracı rolü
The role of emotion management in the relationship between high school students 'linking styles and examination anxiety
- Tez No: 674583
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL YELPAZE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Sınav Kaygısı, Duygu Yönetimi
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın amacı; lise öğrencilerinin bağlanma stillerinin sınav kaygıları arasındaki ilişkide duygu yönetiminin aracı rolünün incelenmesidir. Nicel bir çalışma olan araştırma, ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında Kahramanmaraş ili merkez ilçelerinde (Onikişubat, Dulkadiroğlu) bulunan kamu liselerinde eğitim gören lise öğrencileri, örneklemini ise evren içerisinden amaçsal örnekleme yöntemiyle seçilen 7 okul ve 730 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği”,“ Weitside Sınav Kaygısı Ölçeği”, araştırmacı tarafından uyarlaması yapılan“Duygu Yönetimi Ölçeği”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS 15.0 programının kullanıldığı çalışmada, öğrencilerin bağlanma stilleri ile sınav kaygıları arasında duygu yönetiminin aracı rolünün bulunması için t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) testi, anlamlı bulunan F değerinde fark olan grupları belirlemede ise Post-Hoc (Tukey) testinden yararlanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için korelasyon, bağlanma stillerinin sınav kaygısı arasındaki ilişkide ve duygu yönetiminin aracı rolünün ne düzeyde yordadığını belirlemek için de adımsal regresyon analizi ve sobel analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda, katılımcıların bağlanma stilleri alt boyutlarının cinsiyet, okul türü, sınıf düzeyi ve anne baba medeni durum değişkenleri bakımından farklılaştığı, kardeş sayısı değişkeni bakımından farklılaşmadığı; sınav kaygısı düzeyinin cinsiyet değişkeni bakımından farklılaşırken diğer demografik özellikler bakımından farklılaşmadığı ve genel duygu yönetiminin cinsiyet, okul türü, sınıf düzeyi, anne baba medeni durum ve kardeş sayısı değişkeni bakımından farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is to examine the mediating role of emotion management in the relationship between high school students' attachment styles and their test anxiety. The research, which is a quantitative study, was carried out in relational survey model. The population of the study consists of high school students studying in public high schools located in the central districts of Kahramanmaraş province (Onikişubat, Dulkadiroğlu) in the 2019-2020 academic year, while the sample consists of 7 schools and 730 students selected from the universe with the purposeful sampling method. In the study,“Three Dimensional Attachment Styles Scale”,“Weitside Exam Anxiety Scale”,“Emotion Management Scale”adapted by the researcher and“Personal Information Form”developed by the researcher, have been used as data collection tools. In the study, which used the SPSS 15.0 program for data analysis, the T - test and one-way variance analysis (ANOVA) test have been used to find the role of emotion management tool between students ' attachment styles and exam anxiety, and The Post-Hoc (Tukey) test was used to determine the group with a significant difference in F value. In order to determine the relationship between variables, stepwise regression analysis and sobel analysis has been used to determine to what extent correlation, attachment styles predicted the relationship between test anxiety and the mediating role of emotion management. As a result of the findings, it has been concluded that the attachment styles sub-dimensions of the participants differed in terms of gender, school type, grade level and parents marital status variables, but not in terms of the number of siblings variable; Test anxiety levels did not differ in terms of gender and sex in terms of other demographic characteristics, differed with the general feeling of management, type of school, grade level parents do not differ in terms of the outcome variables of marital status, and number of siblings has been reached. Keywords : Attachment Styles, Exam Anxiety, Emotion Management