Müzik öğretmeni adaylarının öz-yönetimli öğrenme becerileri ile öğrenmeye ilişkin tutumlarının incelenmesi
Investigation of music teacher candidates ' self-directed learning skills and their attitudes towards learning
  1. Tez No: 675625
  2. Yazar: MEVLİD EREN ÇIRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM DÜZBASTILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz-yönetimli Öğrenme Becerileri, Öğrenmeye İlişkin Tutumlar, Müzik Öğretmeni Adayları, Self-directed Learning Skills, Attitudes towards Learning, Music Teacher Candidates
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Müzik öğretmeni adaylarının öz-yönetimli öğrenme becerileri ile öğrenmeye ilişkin tutumlarının incelenmesi amacı ile yapılan bu araştırmada, betimsel araştırmalardan tarama (survey) modeli ve olasılığa dayalı olmayan örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu kapsamda 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Türkiye'de bulunan devlet üniversitelerinin müzik öğretmenliği lisans programlarında öğrenim gören ve araştırmaya katılan 200 öğrenci çalışma grubunu oluşturmuştur. Müzik öğretmeni adaylarının öz-yönetimli öğrenme becerilerini belirlemek için“Öz-yönetimli Öğrenme Becerileri Ölçeği”, öğrenmeye yönelik tutumlarını belirlemek için ise“Öğrenmeye İlişkin Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel verilere istatistiksel analiz olarak, güvenirlik analizleri, betimsel analizler (yüzde, frekans vb.), t-testi, ANOVA testi, Pearson korelasyon analizi ve Scheffe testi yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular sonucunda müzik öğretmeni adaylarının öz-yönetimli öğrenme becerilerinin çok yüksek düzeyde olduğu, öğrenmeye ilişkin tutumlarının ise olumlu yönde yüksek düzeyli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öz-yönetimli öğrenme becerileri ve öğrenmeye ilişkin tutumları bağımsız değişkenlere yönelik olarak ayrı ayrı incelenmiştir. Müzik öğretmeni adaylarının öz-yönetimli öğrenme becerileri cinsiyet ve baba eğitim düzeyi değişkenine göre anlamlı farklılık göstermemiştir. Öz-yönetimli öğrenme becerilerinin sınıf düzeyi değişkenine göre 3. sınıf düzeyi aleyhine farklılık gösterdiği, akademik başarı düzeyi değişkenine göre ortalaması en yüksek grupta olan katılımcılar lehine anlamlı şekilde farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Öz-yönetimli öğrenme becerileri aile gelir düzeyi değişkenine göre düşük gelir düzeyi grupları lehine anlamlı şekilde farklılık göstermiştir. Anne eğitim düzeyi değişkenine göre öz-yönetimli öğrenme becerileri, anne eğitim düzeyi üniversite mezunu olanlar ile anne eğitim düzeyi okur yazar olmayan katılımcıların lehine anlamlı şekilde farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Müzik öğretmeni adaylarının öğrenmeye ilişkin tutumları demografik değişkenler bakımından incelenmiş, cinsiyet değişkenine göre kadın adaylar lehine anlamlı şekilde farklılaştığı, aile gelir düzeyleri değişkenine göre yüksek gelir düzeyi grubunda olan katılımcılar lehine farklılaştığı görülmüştür. Öğrenmeye ilişkin tutumların sınıf düzeyi, akademik başarı düzeyi ve anne-baba eğitim düzeyi değişkenlerine göre anlamlı farklılık oluşturmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Kullanılan ölçekler ve alt boyutları arasındaki ilişkisel durum incelenmiş, yeni öğrenmelerle oluşan kaygıların öğrenme beklentilerini arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak öz-yönetimli öğrenme becerilerinin alt boyutları ile birlikte öğrenmeye ilişkin tutumlar üzerindeki etkisi incelenmiş, güdüleme alt boyutundaki artışın olumsuz yönde, öz-kontrol alt boyutundaki artışın ise olumlu yönlü etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which was conducted to examine the self-directed learning skills and attitudes of music teacher candidates, the survey model from descriptive studies and convenient sampling method from non-probability sampling methods were used. In this context, 200 students studying in the music teaching undergraduate programs of state universities in Turkey and participating in the research in the 2020-2021 academic year formed the study group. The“Self-directed Learning Skills Scale”was used to determine the self-directed learning skills of the music teacher candidates, and the“Attitudes Towards Learning Scale”was used to determine their attitudes towards learning. As statistical analysis, reliability analyzes, descriptive analyzes (percentage, frequency, etc.), t-test, ANOVA test, Pearson correlation analysis and Scheffe test were performed on the quantitative data obtained from the research. As a result of the findings obtained in the research, it was concluded that the self-directed learning skills of the music teacher candidates were at a very high level and their attitudes towards learning were at a high level in a positive way. In addition, self-directed learning skills and attitudes towards learning were examined separately for independent variables. The self-directed learning skills of music teacher candidates did not differ significantly according to gender and father education level. It was concluded that self-directed learning skills differed against the 3rd grade level according to the grade level variable, and differed significantly in favor of the participants whose average was in the highest group according to the academic achievement level variable. Self-directed learning skills differed significantly in favor of low income groups according to the family income level variable. According to the mother education level variable, it was concluded that the self-directed learning skills differed significantly in favor of the participants whose mother education level was university graduate and those whose mother education level was illiterate. Music teacher candidates' attitudes towards learning were examined in terms of demographic variables, it was seen that they differed significantly in favor of female candidates according to the gender variable, and differed in favor of the participants in the high income group according to the family income level variable. It was concluded that the attitudes towards learning did not make a significant difference according to the variables of grade level, academic achievement level and parental education level. The relational situation between the scales used and their sub-dimensions was examined, and it was concluded that the anxiety caused by new learning increased the learning expectations. Finally, the effect of self-directed learning skills on attitudes towards learning together with its sub-dimensions was examined, and it was concluded that the increase in the motivation sub-dimension had a negative effect and the increase in the self-control sub-dimension had a positive effect.