Effect of roughness on hydraulic jump properties
- Tez No: 6762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÖĞÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hidrolik sıçrama, pürüzsüz kanal, pürüzlü kanal
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
oMT PÜRÜZLÜLÜ?ÜN HiBROLiK SIçBAMA ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ BİROL. Bülent Yüksek Lisans Tezi, ina. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa Gögüs Haziran, 1989, 141 sahife Pürüzlülüğün hidrolik sıçrama özelliklerine olan etkisi; yatay pürüzsüz ve suni olarak pürüzlendirilmiş taban ve yan duvarlı dikdörtgen bir kanalda deneysel olarak araştırılmıstır. Bu nedenle çeşitli yüksekliklerde ve aynı aralıklı silindirik ve prizmatik pürüzlülük elemanları kullanılarak bir dizi deneyler yapılmıştır. Debi.menba ve mansap su derinlikleri, sıçrama uzunluğunu içeren hidrolik sıçrama özellikleri, pürüzsüz taban ve yan duvarlar, pürüzlü taban ve pürüzsüz yan duvarlar ve pürüzlü taban ve yan duvarlar için gözlenmiştir. Deney sonuçlarına göre pürüzlülük yüksekliğinin artması sıçrama uzunluğunu kısaltmakta derinlik oranlarını azaltmaktadır. Gözlenen azalmalar Froude sayısına ve pürüzlülük derecesine göre değişmektedir. Teorik analiz ile deneysel olarak bulunan sıçrama özellikleri arasındaki ilişki gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF ROUGHIESS 01 HYDRAULIC JOTP PROPERTIES BIROL. Bülent K.S. in Civil Bng. Supervisor; Assoc. Prof. Dr. Mustafa Gogus June, 1989, 141 paces Effect of roughness on hydraulic jump properties were experimentally investigated in a horizontal rectangular flume with smooth and artifically roughened bottom and side walls. For this reason a series of experiments were conducted with cylindrical and prismatic roughness elements of various heights but same spacing. Hydraulic jump properties which includes flow rate, upstream and tail water depths, and jump length were measured for the channel, with smooth bottom and side walls, with roughened bed and smooth side walls and with both roughened bed and side walls. According to the results of the experiments it was observed that an increase in the roughness height shortens the length of the hydraulic jump and reduces the sequent depth.The observed reductions were related to both Froude number and the degree of roughness. A consistency between a simplified theoretical analysis and observed jump characteristics was shown. Key words.* Hydraulic jump, smooth channel, rough channel. Science Code: 624.02.01.