Türkiye'deki geçici koruma kapsamındaki Suriyeli yabancıların gelecek algısı: Konya örneği
Future perception of syrian foreigners covered by temporary protectoin in Turkey: Konya sample
  1. Tez No: 676800
  2. Yazar: KADİR TURCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. VOLKAN TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Arap baharı, Geçici koruma, Suriyeli mülteci, Gelecek algısı, Arab Spring, Temporary Protection, Syrian Refugee, Perception of the Future
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüz siyasi olayları içerisinde en önemlilerinden birisi hiç kuşkusuz Arap Baharıdır. Domino taşı etkisiyle tüm Ortadoğu'yu, dolayısıyla tüm dünyayı etkileyen olaylar zinciri birçok ülkede yönetimlerin değişmesine, ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesine ve halkların yeniden şekillenmesine neden olmuştur. Bahardan etkilenen, ancak yönetimin değişmediği ülkelerin başında Suriye gelmektedir. Halkın değişim taleplerine karşı şiddetle direnerek çok sayıda insanın ölmesine, yüzbinlerce kişinin de ülkeden göç etmesine neden olan yönetim, aynı zamanda ülkenin etnik ve mezhepsel yapısının da değişmesine neden olmuştur. Göç eden Suriyeliler, ilgili kanunlar ile mülteci olarak anılmayıp geçici koruma kapsamına alınmışlardır. Bu çalışmanın amacı, geçici koruma kapsamında Konya ilinde yaşayan Suriyelilerin karşılaştıkları sorunları ve gelecek algılarını tespit etmektir. Geçici koruma kapsamındaki Suriyeliler çeşitli sorunlarla karşılaşmakta, geleceğe yönelik endişe taşımakta ve aynı zamanda Türkiye açısından da çeşitli sorunları beraberinde getirmektedir. Yerel yaşama adapte olmaları, özellikle psikolojik sorunların hızlı bir şekilde çözülmesi için sorunlara yönelik tedbirlerin alınması geleceğe yönelik algılarının olumlu olmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
One of the most important political events today is undoubtedly the Arab Spring. With the effect of domino stone, the chain of events affecting the entire Middle East, and therefore the whole world, has led to the change of governments in many countries, a revision of relations and the reshaping of the peoples. Syria is one of the countries that is affected by the spring but does not change the administration. The administration, which caused the death of a large number of people and the migration of hundreds of thousands of people from the country by resisting the demands of the people's change, has also caused the ethnic and sectarian structure of the country to change. The migrants of the Syrians were not recognized as refugees by the relevant laws and were taken under temporary protection. The aim of this study is to determine the problems and future perceptions of Syrians living in Konya in the context of temporary protection. Syrians are facing various problems under the temporary protection; it carries worry for the future and at the same time brings about various problems in terms of Turkey. Taking precautions for problems to adapt to local life and especially, to solve the psychological problems quickly will ensure that their perceptions of the future are positive.