Göç rotalarında insan ticareti mağduru çocuk ve yetişkinlere yönelik sosyal koruma politikaları: İtalya ve Türkiye
Social protection policies for the child and adult victims of trafficking in human beings along migration routes: Italy and Turkey
- Tez No: 677878
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR ŞENKAL, DOÇ. DR. DOĞA BAŞAR SARIİPEK, DOÇ. DR. MEHMET FATİH AYSAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: trafficking in human beings, child trafficking, migration, unaccompanied minors, social protection policies, victim protection policies, Italy, Turkey
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 374
Özet
İnsan ticareti, çağımızda modern kölelik olarak tanımlanan insanlığa karşı işlenen en ciddi suçlardan biri olup binlerce yetişkin ve çocuğu etkileyen en ağır insan hakları ihlallerinden biridir (Bales, 2011). İnsan ticaretinin, iş gücü sömürüsü ve cinsel sömürü başta olmak üzere UNODC tarafından tanımlanan yedi farklı türü vardır. İnsan ticaretinin en temel kaynaklama nedenlerinin başında, yoksulluk, krizler, savaşlar ve iç çatışmalar gelmektedir. Bu bağlamda, ülkelerin insan ticaretiyle mücadele noktasında, etkili sosyal koruma politikalarına ihtiyaçları olduğu tartışmasız bir gerçektir (Danailova-Trainor & Laczko, 2010; Harvey vd., 2007). Bu bağlamda, her ikisi de Akdeniz ülkesi olan ve göç rotası üzerinde olan, son yıllarda düzenli ve düzensiz yoğun göç alan ve aynı zamanda her ikisi de Güney Avrupa Refah rejimi sınıfında sayılan iki ülke olan İtalya ve Türkiye'nin insan ticaretiyle mücadele stratejileri ve bu bağlamda yürürlüğe koydukları sosyal koruma politikaları, bu araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. İtalya ve Türkiye, Akdeniz refah rejimi ülkeleri olmaları nedeniyle benzerlik ve farklılıkları yönünden göç ve insan ticaretine ilişkin ortaya koydukları sosyal koruma politikaları kıyaslamaya değer iki örnektir. Araştırma, İtalya ve Türkiye'de iki ayrı sahada, 1 Şubat 2020 – 20 Mayıs 2021 tarihleri arasında, yarı-yapılandırılmış görüşme formuyla nitel derinlemesine görüşmelerden oluşmaktadır. Araştırmanın evrenini iki ülkenin insan ticaretiyle mücadele alanında çalışan farklı disiplinlerden uzmanları oluşturmuştur. Araştırmanın evrenini ise toplamda İtalya'dan 15; Türkiye'den 31 uzman olmak üzere 46 uzmandan oluşturmuştur. Araştırmada temellendirilmiş kuram dayanak kullanılmış ve veriler MAXQDA 2020 Pro Analytics programıyla Amartya Sen'in Kapasite Yaklaşımı, Multi-disipliner yaklaşım ve Güçlendirme yaklaşımı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak 2942 kod, 17 alt tema ve 3 ana tema ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda öne çıkan 3 ana tema; (i) Nüfus grubu profili ve insan ticareti sömürü biçimleri; (ii) mevcut ulusal insan ticaretiyle mücadele sistemi ve sistem kapsamında sunulan hizmetler ve (iii) etkili bir koruma sistemi için çözüm önerileridir. Elde edilen sonuçlar iki ülkenin ayrı bölümlerde tartışılması şeklinde sunulmuştur. Sonuç ve tartışma bölümünde, elde edilen sonuçların iki ülke bağlamında, Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin ön gördüğü tedbirlere göre kıyaslanması ve sosyal koruma politikaları bağlamında çözüm önerilerinin tartışılması söz konusudur.
Özet (Çeviri)
Trafficking in human beings is one of the most serious crimes against humanity, defined as modern slavery in our age, and one of the most serious human rights violations affecting thousands of adults and children (Bales, 2011). There are seven different types of trafficking in human beings as defined by the UNODC, with labour exploitation and sexual exploitation the most common types. Poverty, crises, wars and internal conflicts are the main sources of trafficking in human beings. In this context, it is an indisputable fact that countries need effective social protection policies at the point of combating trafficking in human beings (Danailova-Trainor & Laczko, 2010; Harvey et al., 2007). The anti-trafficking strategies of Italy and Turkey examined in this context, since both of which are Mediterranean countries and on the migration route, receiving regular and irregular immigration in recent years, and both of which are classified as Southern European Welfare regime. Since Italy and Turkey are Mediterranean welfare regime countries, their social protection policies regarding migration and combating trafficking in human beings are two examples worth comparing in terms of similarities and differences. The social protection policies of two countries which they put into implementation constitute the subject of this study. The research consists of a semi-structured interview form and qualitative in-depth interviews in two separate fields in Italy and Turkey, studied between 1 February 2020 – 20 May 2021. The research population consists of experts from different disciplines working in the field of combating trafficking in human beings in the two countries. The sample of the research consisted of 15 experts from Italy; and 31 experts from Turkey, with a total number of 46. In the research, the grounded theory basis was used and the data were analyzed with the MAXQDA 2020 Pro Analytics program using Amartya Sen's Capacity Approach, the Multi-disciplinary approach and the Empowerment approach. As a result, 2942 codes, 17 sub-themes and 4 main themes emerged. In this context, 4 main themes that stand out are (i) profile characteristics of victims and potential risk groups; (ii) services provided to potential risk groups and victims of trafficking under the existing national counter-trafficking system; (iii) difficulties in service provision and (iv) solutions for an effective protection system. The results obtained are presented in the form of discussion of the two countries in separate sections. In the conclusion and discussion part, the results are compared in the context of the two countries, according to the measures stipulated by the Council of Europe Convention, and solution proposals are discussed.