Nakit döngüsünün firma performasına etkisi: Borsa İstanbul'da faaliyet gösteren teknoloji şirketleri üzerine bir araştırma
The effect of cash cycle on the firm performance: A research on technology companies listed in Borsa Istanbul
  1. Tez No: 678890
  2. Yazar: HATİCE SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANTÜRK KAYAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Nakit döngüsü, firma performansı, teknoloji şirketleri, BİST, Cash cycle, firm performance, technology companies, BIST
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Kârlılık, nakit dönüşüm döngüsü üzerinde de büyük bir etkiye sahiptir. Nakit dönüşüm döngüsünün, firmaların kârlılığı üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri bulunmaktadır; Uzun bir nakit döngüsüne sahip bir şirket, ticari müşterilere verilen uzun vadeli krediler nedeniyle daha yüksek satış hacmine sahipken aynı zamanda, işletme sermayesindeki yüksek yatırım maliyeti de kârlılığının azalmasına yol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı; nakit döngüsünün firma performansı üzerindeki etkisini tespit etmektir. Çalışmada, Borsa İstanbul'da hisse senetleri işlem gören ve teknoloji sektöründe faaliyet gösteren 12 işletmenin 2010-2019 dönemine ait veri seti kullanılmıştır. Çalışmada bağımlı değişken olarak muhasebe temelli finansal performans göstergeleri kullanılmıştır. Bağımsız değişkenler olarak nakit dönüşüm süresi, nakit dönüşüm süresinin hesaplanmasını sağlayan alacak tahsil süresi, stok dönüşüm süresi ve borç ödeme süresi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda alacak, stok ve borç dönüşüm süresinin teknoloji şirketlerinin varlık ve özsermaye karlılığını etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Profitability also has a major impact on the cash conversion cycle. The cash conversion cycle has positive and negative effects on the profitability of firms; A company with a long cash conversion cycle has higher sales volume due to long-term loans to commercial customers, while the high investment cost in working capital also leads to a decrease in its profitability. The aim of this study is; to determine the effect of cash conversion cycle on firm performance. In the study, the data set of 12 enterprises whose stocks are traded in Borsa Istanbul and operating in the technology sector, belonging to the period 2010-2019, was used. Accounting-based financial performance indicators are used as dependent variables in the study. Cash conversion period, receivable collection period, which enables the calculation of cash conversion period, stock conversion period and debt payment period are used as independent variables. As a result of the analysis, it has been determined that the receivable, stock and debt conversion period affects the asset and equity profitability of technology companies.