Pilates egzersizlerinin beden algısına etkisi
Effect of pilates exercises on body image
- Tez No: 678893
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM CİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Body perception, pilates, exercise
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu araştırmanın amacı, 10 haftalık pilates egzersiz programının beden algısı üzerine etkisinin incelenmesidir. Araştırmaya 52 kişi deney (yaş ortalaması 32,62±5,03) ve 52 kişi kontrol grubu (ortalama yaş: 34,23±2,82) olmak üzere toplamda 104 sedanter kadın dahil edilmiştir. Çalışma programında deney grubuna 10 hafta süresince; haftada 2 gün, 50 dk pilates antrenmanı yaptırılmıştır. Kontrol grubundaki katılımcılar bu süreçte herhangi bir fiziksel aktiviteye katılmamıştır. Pilates antrenman programı; 10 dk ayakta ısınma egzersizler ile başlanmış devamında pilates egzersiz serileri uygulanılmış ve sonrasında 5 dk streching hareketleri uygulanarak program tamamlanmıştır. Her katılımcı için setler arası uygun dinlenme aralığı verilmiştir. Anketler ön test ve son test şeklinde her iki guruba uygulanmıştır. Araştırmaya katılan kadınların bedenlerini algılama düzeylerini belirlemek için, Çok Yönlü Beden Benlik İlişkileri Ölçeği (The Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire- MBSRQ) kullanılmıştır. Araştırmaya katılan deney grubunun beden algısı ön test ve son test puanlarının karşılaştırılması sonucunda; görünüş değerlendirme, görünüş yönelimi, fiziksel yeterliliğin değerlendirilmesi, fiziksel yeterlilik yönelimi, sağlık değerlendirme, sağlık yönelimi, beden alanlarında doyum ve toplam puan açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir (p0,05). Sonuç olarak, pilates egzersizlerinin beden algısı üzerine olumlu etkisi olduğu düşünülmekte olup, pilates egzersizlerinin sedanter kadınların beden algılarını geliştirdiği söylenebilir. Anahtar kelimler: Beden algısı; egzersiz; pilates.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of a 10-weekly pilates exercise program on body perception. A total of 104 sedentary women were included in the study, including 52 experimental (mean age 32.62 ± 5.03) and 52 control group (average of age: 34.23 ± 2.82). In the study program, the experimental group for 10 weeks; pilates training was done for 50 minutes a day, 2 days a week. Participants in the control group did not participate in any physical activity during 10 weeks. Pilates training program; 10 minutes of standing warm-up exercises were started, followed by pilates exercise series, and then the program was completed by applying 5 minutes of stretching movements. Suitable rest intervals between sets were given for each participant. The questionnaires were applied to both groups as pre-test and post-test. The Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire (MBSRQ) was used to determine the body perception level of the women participating in the study. As a result the comparison of the body perception pre-test and post-test scores of the experimental group participating in the study; It was determined that there is a statistically significant difference in terms of appearance assessment, appearance orientation, assessment of physical competence, physical competence orientation, health assessment, health orientation, satisfaction in body areas and total score (p 0.05). In conclusion, pilates exercises are thought to have a positive effect on body perception, and it can ın conclession be said that pilates exercises improve body perception of sedentary women.