Kadınların özel 'ev içi' alanda göstermiş oldukları duygusal emeğin feminist perspektiften incelenmesi: Türkiye'den örnek bir çalışma
Analyzing women's emotional labor in the private domain of the 'home' from a feminist perspective: A case study of Turkey
  1. Tez No: 679310
  2. Yazar: MİRAY ERGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ÇÖKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu, Duygusal Emek, Toplumsal Cinsiyet, Fiziksel Emek, Zihinsel Emek, Hane İçi İş Bölümü, Duygu Yönetimi, Emotion, Emotional Labor, Gender, Phsyical Labor, Mental Labor, Household Labor, Emotion Work
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de ''ev içinde'' kadınların göstermiş oldukları ''duygu yönetiminin'' toplumsal cinsiyet eşitsizliği çerçevesinde incelenmesidir. Bu doğrultuda feminist metodoloji kullanılmış; çalışan, evli ve çocuklu 25 kadınla derinlemesine görüşme yapılarak, niteliksel yöntembilim ile veri üretilmiştir. Yapılan görüşmelerden elde edilen bulgular, kadınların toplumsal cinsiyet rollerini fazlasıyla benimsediklerini, bu sebeple, ev içi iş ve bakım yükünün büyük bir kısmını ''fedakârlık'' adı altında üstlendiklerini göstermektedir. Kendilerinden anlayış, sabır, bakım ve empati göstermeleri beklenen kadınlar, fiziksel ve zihinsel emeğin yanı sıra olumsuz duygularını bastırarak duygu yönetimi yapmak zorunda bırakılmışlardır. Araştırma sonucunda, kadınların duygu yönetimini en çok çocuklarıyla bakım/ilgi alanında yaptığı ortaya konulmuştur. Ayrıca duygu yönetiminin eğitim ve yaşa göre değişim gösterdiği, kadınların yaş aldıkça duygusal emeği yüzeysel, derinlemesine ve samimi davranış stratejileri kullanarak daha sık ve farkında olmadan yaptıkları gözlemlenmiştir. Bu da, duygusal sermayenin duygusal emek için gerekli olduğu varsayımını destekleyici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine women's emotion work which they show in the household in the context of gender inequalities. With this purpose, feminist methodology was used in the study; in-depth interviews were conducted with 25 working, married women with children, and data were produced using qualitative method. The findings obtained from the interviews show that women adopt gender roles very naturally; therefore, they undertake a large part of household and care duties in the name of ''sacrifice''. Women who are expected to show understanding, patience, care and empathy, experience not only physical and mental exhaustion, but also emotional exhaustion since they are forced to manage their emotions by constantly suppressing them. The result of this study reveals that women mostly manage emotions while caring, nursing and giving attention to children. In addition, it has been observed that emotion management varies according to age and women do emotional labor more frequently and more unconsciously as they get older via displaying surface, deep and genuine acting. And this supports the assumption that emotional capital is necessary for emotional labor.