Arendt ve Agamben'de biyopolitikanın kavranışı: Birey ve devlet üzerine bir değerlendirme
Comprehension of biopolitics in Arendt and Agamben: An evaluation on individual and state
- Tez No: 680119
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN KALFA ATAAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Arendt, Agamben, Biyopolitika, İktidar, Kamusal Alan, Totaliter, Şiddet, Birey, Arendt, Agamben, Biopolitics, Power, Public Sphere, Totalitarian, Violence, Individual
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Biyopolitika kavramı iktidarın, siyasal hayatın her safhasında bireyin bedeni üzerinde biyolojik olarak dışlayıcı veya kapsayıcı biçimde doğrudan karar alıcı bir rol oynamasını ifade etmektedir. Bu anlamda biyopolitika, demokrasiler ve totaliter rejimler arasındaki ince çizgiyi ortaya koyan geniş kapsamlı bir kavramdır. Hannah Arendt ve Giorgio Agamben'in siyaset felsefesi, biyopolitik düşünceyi içinde barındırmaktadır. Arendt, siyaset felsefesini biyopolitika üzerine inşa etmiş fakat biyopolitika kavramını kullanmamıştır. Ancak literatür içinde Arendt'in biyopolitik yaklaşım sergilediği tespit edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, Arendt ve Agamben'in biyopolitika kavramını ele alış biçimlerini inceleyerek, biyopolitikaya dair bakış açılarının benzer ve farklı yönlerini tartışmaktır. Bu çalışmanın önemi, her iki düşünürün benzerlik ve farklılıklarından yola çıkarak, Agamben ve Arendt'te birey-devlet ilişkisinin sahip olduğu biyopolitik yorumu ortaya koymasıdır. Bu çalışma, her iki düşünürün biyopolitika kavramına varış biçimlerini açıklayarak, birey ve devlet arasındaki yurttaşlık ve demokrasi ilişkisini ayrıntılı olarak incelemeyi hedeflemiştir. Bu çalışmanın yöntemi kavram analizi olup, Arendt ve Agamben'in siyasi düşüncelerinde biyopolitika kavramına ulaşma biçimleri karşılaştırılmıştır. Çalışma Arendt'in biyopolitik düşünceye sahip olduğunu gösterirken, aynı zamanda Agamben ile benzer yönlerini de ortaya koymuştur. Başka bir deyişle, her iki düşünürün de siyasi düşüncelerini bireyin siyasal olan ve olmayan hayatı üzerinden temellendirdiği, düşüncelerini de demokrasi ve totalitarizmle ilişkilendirerek günümüze taşıdıkları tespit edilmiştir. Çalışma, Agamben ve Arendt'in düşüncelerinde siyasal hayatın öznesi konumunda olan yurttaşın biyolojik hayatını üç düzlemde incelemiştir: politik statüsündeki bedeni, mülteci statüsündeki bedeni ve toplama kampındaki mahkumun bedeni. Çalışmanın sonucunda, Arendt'in iktidarın nesneleştirdiği bireyi politikanın öznesine dönüştürmeye çalışarak doğum politikasını benimsediği; ancak Agamben'in ise, nesneleşen bireyin tekrar özne konumuna gelemeyeceğini ifade ederek ölüm politikasını merkezine aldığı görülmüştür. Dolayısıyla iki farklı biyopolitik perspektiften, bireyin iktidar karşısındaki konumu açıklanmıştır. Çalışmanın bulguları, Arendt ve Agamben'in birey ve iktidar analizinde farklı kavramlarla aynı biyopolitik yaklaşımı benimsediklerini ortaya koymuştur. Ancak Arendt pozitif bir biyopolitik düşünürken, Agamben ise negatif bir biyopolitik düşünürdür. Bu çalışmada ise, her iki yaklaşım günümüze taşınarak, biyopolitik perspektiften yurttaşın modern demokrasi içindeki konumu açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Biopolitics refers to the direct decision-making role played by the power in an exclusionary or inclusive way on the body of the individual at every stage of political life. In this sense, biopolitics is a more comprehensive notion that can also express a fine line between democracies and totalitarian regimes. In this respect, Hannah Arendt and Giorgio Agamben's political philosophy includes biopolitical thought. Arendt builds her political philosophy on biopolitics even though she does not use the notion of biopolitics. However, it has been found that there is a biopolitical approach in Arendt's thoughts. The aim of this study is to examine the ways in which the concept of biopolitics is handled by Arendt and Agamben and to try to provide in the similar and different aspects of their perspectives on biopolitics. The significance of this study is that it reveals the biopolitical interpretation of the relationship between the individual and the state in the direction of Agamben and Arendt, based on the similarities and differences of both thinkers. This study aims to examine the ways in which both thinkers arrive at the notion of biopolitics by explaining in detail the relationship between citizenship and democracy and the individual and the state in a detailed way. The method of this study is based on conceptual analysis and a comparision of the ways Arendt and Agamben follow to reach the notion of biopolitics in their political thoughts. The study propounds that while Arendt has a biopolitical understanding, she also has a lot in common with Agamben. In other words, both thinkers establish their political thoughts on the individual's political and non-political life and carry their thoughts to the present by associating them with democracy and totalitarianism. Besides, this study also examines the biological life of the citizen, who is the subject of political life in the thoughts of Agamben and Arendt, in three different dimensions. These dimensions are; the body of the citizen in a political status, the body of the citizen in a refugee status, and the body of the prisoner in the concentration camp. As a result of the study, it is concluded that Arendt adopts the birth policy since she tries to transform the individual, who is objectified by the power, into the subject of politics. On the other hand, Agamben, puts the death policy at the center since he argues that the individual who is objectified by the power, cannot become a subject again. Therefore, in this study, the position of the individual against power is explained from two different biopolitical perspectives. The findings of the study prove that Arendt and Agamben put forward the same biopolitical approach with different notions in the analysis of individual and power. However, while Arendt adopts the positive biopolitical thinking approach, Agamben adopts the negative one. In this context, in this study, these two approaches are carried to the present and the biopolitical position of the citizen in modern democracy is explained in a detailed way.