Reflective teaching perception of EFL teachers who applied reflective teaching tools in their class
Sınıfında yansıtıcı öğretim araçlarını uygulayan İngilizce yabancı dil öğretmenlerinin yansıtıcı öğretim algısı
- Tez No: 680504
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAY BULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yansıtma, Yansıtıcı öğretim, Yabancı dil öğretimi, Reflection, Reflective teaching, ELT/EFL, Language teaching
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Son yıllarda alanyazında giderek daha fazla önem kazanan yansıtıcı öğretim (derin düşünmeye dayalı öğretim), eğitimcilerin temel varsayımlarını, alışkanlıklarını ve bakış açılarını sorgulamalarını ve öğretim etkinliklerinin daha geniş toplumsal ve politik sonuçlarını ele almalarını sağlayarak, kendi öğretim uygulamalarına yönelik yeni bakış açıları kazanmalarına yardımcı olabilecek niteliktedir. Değişimin günlük yaşamın yadsınamaz bir parçası haline geldiği bir dünyada, öğretimin genel kalitesine sunduğu olası geniş kapsamlı katkıları göz önünde bulundurulduğunda, yansıtıcı öğretim önemli bir olgu olarak öne çıkmaktadır. Karma yöntem deseninde tasarlanan mevcut çalışma, (1) katılımcıların genel yansıtma düzeylerini, (2) belirli değişkenlerin (cinsiyet, mezuniyet derecesi, deneyim, sertifika ve bölüm) katılımcıların yansıtma düzeyleri üzerinde bir etkisinin olup olmadığını (3) yansımanın nasıl gerçekleştiğini, (4) katılımcılar tarafından hangi yansıtma araçlarının kullanıldığını incelemektedir. Mevcut çalışma için nicel veriler, Larrivee (2008) tarafından geliştirilen Yansıtıcı Öğretim Anketi aracılığıyla toplanmıştır. Anket, Türkiye'deki sekiz vakıf üniversitesinin yabancı dil bölümlerinde görev yapan 100 öğretim elemanına uygulanmış; elde edilen veriler SPSS (26) veri analizi programı kullanılarak analiz edilmiştir. Nicel aşama sonrası yapılan nitel araştırma, vakıf üniversitelerinden birinde 10 öğretim elemanının katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Nitel veriler, yarı yapılandırılmış bireysel görüşmeler yoluyla toplanmış ve içerik araştırmacı tarafından analiz edilmiştir. Bulgular, katılımcıların kendi yansıtma düzeylerine ilişkin algılarının olumlu olduğunu ortaya koymuştur. Sonuçlar, katılımcıların çoğunluğunun öğretim yöntemleri üzerine pedagojik veya eleştirel yansıtma yaptığını (derinlemesine düşündüğünü), ancak araştırma kapsamında ele alınan değişkenlerinin çoğu durumda yansıtma düzeylerini önemli ölçüde etkilemediğini işaret etmektedir. Nitel araştırma sonucunda ise yansıtmanın öğretim öncesinde, sırasında veya sonrasında gerçekleştiği ve katılımcılar tarafından çeşitli yansıtma araçlarının kullanıldığı bulunmuştur. Nitel bulgular ayrıca katı müfredat, iş yükü, çalışma ortamı ve esneklik gibi bazı bağlamsal faktörlerin katılımcıların yansıtmalarını sınırlandırdığı/desteklediğini göstermektedir. Hem nitel hem de nicel veriler bir arada değerlendirildiğinde, katılımcıların kendi yansıtma uygulamalarına ilişkin algılarının olumlu olduğu görülmektedir. Bununla birlikte, bulgular yansıtmanın sistematik ve organize bir şekilde gerçekleşmediğine işaret etmektedir. Son olarak, araştırmanın bulguları söz konusu değişkenlerin genellikle yansıtma düzeylerini önemli ölçüde etkilemediğinden hareketle, yansıtma düzeylerinin daha çok bireysel faktörlere ve seçimlere bağlı olduğuna işaret etmektedir. Sonuç olarak, bu çalışmanın, yükseköğretim düzeyi yabancı dil öğretim ortamlarındaki yansıtıcı öğretim uygulamalarına ilişkin alanyazına katkılar sunacağı düşünülmektedir. Yansıtmanın olumlu sonuçları göz önüne alındığında, mevcut araştırmanın yansıtmanın nasıl gerçekleştiğine ve hangi araçların kullanıldığına ilişkin bulguları hem araştırmacıların hem de alandaki uygulayıcıların yansıtıcı öğretimi daha iyi anlamalarına yardımcı olabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Reflective teaching, which has gained popularity and reattracted scholarly interest recently, can help practitioners of education gain new insights into their own practices by questioning their underlying assumptions, habits and perspectives and taking broader societal and political implications of their teaching. In a world where change has become an undeniable aspect of daily life, reflective teaching is particularly important considering its possible far-reaching contributions to the overall quality of teaching. Grounded in a mixed method embedded design, the current study was carried out to explore (1) overall levels of reflection of the participants, (2) whether certain variables (gender, degree, experience, certification and department) have an influence on the participants' levels of reflection, (3) how reflection takes place, (4) what tools of reflection are employed by the participant. For the current study, the quantitative data was collected through the Reflective Teaching Questionnaire developed by Larrivee (2008). The questionnaire was administered to 100 instructors employed in the foreign languages departments of eight foundation universities in Turkey. The data obtained were analyzed using SPSS (26) for Windows. The qualitative study followed the quantitative phase and was carried out with the participation of 10 instructors in one of the foundation universities. The qualitative data was collected through the semi-structured individual interviews and content-analyzed by the researcher manually. The findings revealed that the participants' perception of their reflection levels were positive. The results indicated that the majority of the participants reflected on their teaching pedagogically or critically, though in many cases the variables of the study did not seem to significantly affect their levels of reflection. The qualitative findings also indicate that reflection takes place before, during or after teaching, and diverse reflection tools are used by the participants. The qualitative findings also indicate that there are some contextual factors inhibiting or enabling reflection such as strict curriculum, workload, work environment and flexibility. When both the qualitative and quantitative data are considered together, it seems that the participants' perception of their reflective practices are positive, but it is also clear from the results that reflection does not happen in a systematic and organized way. Finally, it is noteworthy to state that reflection levels seem to be dependent most on individual factors and choices, regarding that such variables as degree, experience, certification and experience often did not significantly impact reflection levels. To conclude, the present study contributes modest insights into reflective teaching practices in higher education ELT/EFL settings. Acknowledging the positive implications of reflection, the findings of the study related to how reflection takes place and what tools are used can help both researchers and practitioners in the field understand reflective teaching better.