The role of taxation on revenue generation: Nigeria experience
Gelir üretim üzerinde vergilendirmenin rolü: Nijerya deneyimi
  1. Tez No: 680822
  2. Yazar: Abiola Naheem LAWAL LAWAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Gelir Üretimi, Katma Değer Vergisi ve Vergi Kaçakçılığı, Tax, Revenue Generation, Value Added Tax, and Tax Evasion
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Vergilendirmenin gelir yaratma ve ekonomik büyüme üzerindeki rolü göz ardı edilemez. Bu notta, bu çalışma Nijerya'da vergilendirmenin gelir yaratmadaki rolünü araştırdı. İkincil veriler, 2011Q1 ve 2020Q4 arasında Federal Inland Revenue Service ve Nijerya Merkez Bankası İstatistik Bülteni'nden kullanılmış ve alınmıştır. Çalışmada tahmin teknikleri olarak betimsel analiz, Regresyon analizi, ARDL ve VAR kullanılmıştır. Bulgular, şirket gelir vergisi, katma değer vergisi, petrol kazanç vergisi, gelir üretiminin birinci farktan sonra durağan olduğunu, sermaye kazancı vergisinin ise düzeyde durağan olduğunu göstermiştir. KDV, gelir üretimine olumlu ve önemli ölçüde katkıda bulunur, yani KDV 1 arttığında gelir üretimi 0,688648 değerinde artacaktır. Petrol kâr vergisi, PPT'deki bir artışın gelir üretimine 0,507721 katkıda bulunacağı gelir üretimi üzerinde önemli bir olumlu etki ortaya koydu. Şirket gelir vergisi, gelir üretimine olumlu katkıda bulunur, ancak önemliydi. Sermaye kazancı vergisi, çalışma döneminde gelir üretimi üzerinde önemli ölçüde olumsuz bir etki göstermiştir. Şirket gelir vergisinin gelir üretimine daha fazla katkı sağladığı, bunu petrol kazanç vergisi, sermaye kazancı vergisi ve katma değer vergisinin takip ettiği sonucuna varılmıştır. Bu arada, uzun vadede şirket gelir vergisi de en yüksek yüzdeye katkıda bulunur, bunu petrol kâr vergisi, katma değer vergisi ve sermaye kazancı vergisi izler. Vergilendirmenin rolü ile gelir yaratma arasında kesin olmayan bir ilişki olmasına rağmen, uzun veya kısa vadeli bir ilişki olup olmadığına dair yeterli bir rapor bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The role of taxation on revenue generation and economic growth cannot be underestimated. It was on this note, this study investigated taxation role on revenue generation in Nigeria. Secondary data was used and sourced from Federal Inland Revenue Service and Central Bank of Nigeria Statistical Bulletin between 2011Q1 and 2020Q4. The study employed descriptive analysis, Regression analysis, ARDL, and VAR as the estimation techniques. The findings showed company income tax, value added tax, petroleum profit tax, revenue generation were stationary after first difference while capital gain tax was stationary at level. VAT contributes positively and significantly on revenue generation, that is, when VAT increases by 1, the revenue generation will increase with the value of 0.688648. Petroleum profit tax revealed a significant positive impact on revenue generation in which an increase in PPT will contribute 0.507721 to revenue generation. Company income tax contributes positively to revenue generation, but it was significant. Capital gain tax exhibited a negative impact on revenue generation significantly during the study period. It was concluded that company income tax contributes more to revenue generation, followed by petroleum profit tax, capital gain tax and value added tax. Meanwhile, in the long-run, company income tax also contributes the highest percentage followed by petroleum profit tax, value added tax and capital gain tax. Though, there was an inconclusive relationship between the role of taxation and revenue generation that is, no adequate report whether there is a long-run or short-run relationship.