Çalışmayan bireylerde sosyal medya bağımlılığının çocukluk çağı yaşantılarıyla olan ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship of social media addiction with childhood lives in non-working individuals
  1. Tez No: 680836
  2. Yazar: GÜLŞAH SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, duygusal istismar, fiziksel istismar, duygusal ihmal, fiziksel ihmal, cinsel istismar, Social media, emotional abuse, physical abuse, emotional neglect, physical neglect, sexual abuse
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Araştırmanın amacı TURBAHAR COVID-19 (Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Haritası Covid-19) Projesi kapsamında, çalışmayan bireylerde sosyal medya bağımlılığı ve çocukluk çağı yaşantıları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini çalışmayan 4944 kadın, 1346 erkek olmak üzere toplam 6290 kişi oluşturmaktadır. Katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği ve Çocukluk Travması Anketi (CTQ) uygulanmıştır. Çalışmanın verileri SPSS 21 kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular sonucunda kadın olma, katılımcıların medeni durumu, katılımcıların eğitim düzeyi ve katılımcıların yaşları ile sosyal medya bağımlılığı arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Sosyal medya bağımlılığı ile çocukluk çağı yaşantıları toplam puanı, duygusal istismar, fiziksel istismar, duygusal ihmal ve cinsel istismar arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to examine the relationship between social media addiction and childhood lives in non-working individuals within the scope of TURBAHAR COVID-19 (Turkey Addiction and Mental Health Map Covid-19) Project. A total of 6290 people, including 4944 women and 1346 men, sampled the study. Sociodemographic Information Form, Bergen Social Media Addiction Scale and Childhood Trauma Questionnaire (CTQ) were applied to the participants. The data of the study were analyzed using SPSS 21. As a result of the findings of the study, it was found that there was a statistically significant relationship between being a woman, marital status of participants, educational level of participants and age of participants and social media addiction. A positive and meaningful relationship was found between social media addiction and childhood lives total score, emotional abuse, physical abuse, emotional neglect and sexual abuse.