Üniversite öğrencilerinde anne baba tutumunun ve aile işlevlerinin duygusal zekaya etkisi
The effects of parental attitudes and family functions on emotional intelligence of university students
- Tez No: 681028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE SART
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal zeka, anne baba tutumları, aile işlevleri, Emotional intelligence, parental attitudes, family functions
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin duygusal zeka düzeyleri ile anne baba tutumları ve aile işlevleri arasındaki ilişki incelenmiş ve anne baba tutumları ile aile işlevlerinin üniversite öğrencilerinin duygusal zeka düzeylerini yordama düzeyi analiz edilmiştir. Ayrıca üniversite öğrencilerinin duygusal zeka düzeylerinin, anne baba tutumlarının ve aile işlevsellik düzeylerinin çeşitli demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırmaya İstanbul ilinde bulunan üniversitelerden 505 üniversite öğrencisi katılmıştır. Araştırma verileri online olarak toplanmış, katılımcılara uygun örnekleme yöntemiyle ulaşılmıştır. Araştırma, ilişkisel tarama modelinde düzenlenmiştir. Katılımcılara BarOn Duygusal Zeka Ölçeği Kısa Form, Anne Baba Tutum Ölçeği, Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ) ve Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların duygusal zeka düzeyleri ile anne babalarının demokratik tutumu arasında pozitif yönlü, anne babalarının otoriter ve koruyucu-istekçi tutumu arasında ise negatif yönlü anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Katılımcıların duygusal zeka düzeyleri ile aile işlevleri toplam puan ve aile işlevlerinin tüm alt boyutlarından elde edilen işlevsizlik puanları arasında negatif yönlü anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Bağımsız değişkenlerin duygusal zekâyı yordamadaki katkılarını belirlemek amacıyla yapılan çoklu regresyon analizi sonucunda ise; anne baba tutumlarından otoriter ve koruyucu-istekçi tutumun, aile işlevlerinden ise problem çözme, iletişim, roller, duygusal tepki verebilme, gereken ilgiyi gösterme, davranışsal kontrol ve genel işlevlerin duygusal zeka üzerinde yordayıcı etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the emotional intelligence levels of university students and the attitudes of parents and the family functions were investigated an also the effects of parental attitudes and familiy functions on emotional intelligence were analyzed. The participations' emotional intelligence levels were examined according to the demographic variables. The research was carried out with 505 students from universities only in Istanbul. The research was based on the correlational survey model and data collected via internet. In this study Baron Emotional Intelligence Scale – Short Form, Parental Attitude Scale, Familiy Assessment Device and Demographic Information Form were used to collect the data. According to research findings; there were corelation in a positive way emotional intelligence levels and parents' democratic attitudes, a corelation in a negatif way between emotional intelligence levels and parents' authoritarian and over protective-demanding attitudes. There was a correlation between emotional intelligence levels and family functions in a negative way. And also results show that some of parent attitudes and familiy functions have the effect on emotional intelligence levels of university students. Findings were discussed and suggestions were made in the ligth of related literature.